Γνωριμία με αναρριχητικά πεδία

Χειλιαδού


Χειλιαδού
Βαράσοβα map
Νέα Ηρακλίτσα photo
Τέμπη photo
Μετέωρα photo map


Του Άρη Θεοδωρόπουλου


Η Χιλιαδού είναι μια άγριας ομορφιάς παραλία της κεντρικής Εύβοιας, στην πλευρά που βλέπει στα πεντακάθαρα νερά του Αιγαίου. Εκεί που οι κατάφυτες πλαγιές της Δίρφης συναντούν τη θάλασσα, γαλάζιοι κολπίσκοι, παραλίες με άμμο, νησάκια, σπηλιές, σπαρμένοι ογκόλιθοι στην αμμουδιά αλλά και πάνω στη θάλασσα, συνιστούν μια ανεξάντλητη «παιδική χαρά» για τους φίλους της φύσης και της αναρρίχησης.

Στην Χιλιαδού λειτουργεί και μια επίσημη παραλία γυμνιστών στο σε έναν ξέχωρο κολπίσκο στο βόρειο άκρο της ακτής.

Μια κατάφυτη ρεματιά με πλατάνια, καστανιές, σπάρτα και φτέρες, οδηγεί στην αμμουδιά. Γύρω ψηλά βράχια, που στέκονται σαν πύλες στην έξοδο της ρεματιάς προς τη θάλασσα. Ανάμεσα στα πλατάνια ένα πεντακάθαρο ποταμάκι χύνεται στη θάλασσα μέσα από ένα περίεργο σύμπλεγμα βράχων. Η ροή του κρατά πολλές χρονιές ως τον Αύγουστο.

Η οργιώδης βλάστηση ως το κύμα δίνει ένα διαφορετικό χρώμα, δίνοντας την αίσθηση βουνού παρά θάλασσας, σ' αυτή την Αιγαιοπελαγίτικη ακτή. Η παραλία έχοντας βόρειο προσανατολισμό είναι εκτεθειμένη στους «υστερικούς» ανέμους του Αρχιπελάγους. Το χειμώνα τα κύματα πλημμυρίζουν την παραλία φτάνοντας πολλές φορές ψηλά ως τον μικρό χωματόδρομο και τα λιγοστά σπίτια του οικισμού. Αυτή η «μανία» του Αιγαίου καθαρίζει κάθε υποψία μόλυνσης στην περιοχή.

Τα βράχια είναι παντού σπαρμένα μέσα και έξω από τη θάλασσα. Χωρίζουν την ακτή σε μικρότερες απομονωμένες παραλίες. Προσφέρουν τη σκιά τους στους κολυμβητές και ευχάριστες προκλήσεις σε όσους ασχολούνται με την αναρρίχηση.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τη θαλασσινή σπηλιά που βρίσκεται στη βραχώδη ακτή 100 μέτρα βόρεια από την παραλία των γυμνιστών. Το θαλασσινό νερό εισχωρώντας στην σπηλιά παίρνει ένα ιδιαίτερο ασημένιο και πρασινογάλαζο χρωματισμό. Η δεύτερη έξοδος της σπηλιάς είναι υποθαλάσσια. Κάνοντας ένα μικρό μακροβούτι ξαναβρίσκεστε στον ήλιο και το φως.

Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί κάποια σπίτια και 4-5 ταβέρνες με ιδιαίτερα φιλική εξυπηρέτηση. Τα Σαββατοκύριακα του Ιουλίου και του Αυγούστου οι επισκέπτες είναι πολλοί, διαταράσσοντας τη γαλήνη της περιοχής. Ορισμένοι αναζητώντας σκιά στήνουν τα αντίσκηνά τους κάτω από τα βράχια που χρησιμοποιούνται για αναρρίχηση. Πέρα από το ότι εμποδίζουν την πρόσβαση των αναρριχητών, η κατασκήνωση κάτω από αυτά τα βράχια είναι επικίνδυνη γιατί συχνά πέφτουν πέτρες.


Λίγα ιστορικά στοιχεία


Η ονομασία Χιλιαδού προέρχεται από το εκκλησάκι και παλιό μοναστήρι, της Παναγίας της Χιλιαδούς. Βρίσκεται στα δεξιά της δροσερής ρεματιάς κατεβαίνοντας λίγο πριν τα βράχια του στομίου. Λέγεται πως ήταν η χιλιοστή εκκλησία που έκτισε η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα γιορτάζοντας τη νίκη κατά των πειρατών. Η Χιλιαδού ήταν ορμητήριο πειρατών. Μάλιστα κάποιοι κάτοικοι της περιοχής περηφανεύονται πως οι πρόγονοί τους ήταν πειρατές.


Η αναρρίχηση


Τα βράχια σχετικά μικρά διάσπαρτα πάνω στην αμμουδιά προσφέρονται για ατέλειωτο αναρριχητικό παιγνίδι (bouldering). Χωρίς σχοινιά και ειδικό εξοπλισμό, μόνο με τα παπουτσάκια αναρρίχησης, μπορείτε να τραβερσάρετε τους βράχους πάνω απ' τη θάλασσα ή να σκαρφαλώσετε μικρά αρνητικά περάσματα.

Ο βράχος είναι σκληρός ασβεστόλιθος, αρκετά κοφτερός. Συχνά απαιτεί δυναμικές κινήσεις. Προσοχή εκεί που τον βρέχει η θάλασσα είναι συνήθως γλιστερός. Το ύψος των βράχων μεταβάλλεται από χρονιά σε χρονιά. Οι βράχοι βρίσκονται πάνω στην αμμουδιά. Κάποιες χρονιές οι θάλασσα εναποθέτει άμμο οπότε οι διαδρομές μικραίνουν. Κάποιες χρονιές -όπως η φετινή- την ξαναπαίρνει με αποτέλεσμα οι πρώτες πλακέτες των διαδρομών να «ανεβαίνουν» πολύ ψηλά.

Κεντρική παραλία (Αντικριστοί βράχοι) Στο μέσο της κεντρικής παραλίας, εκεί που βρίσκονται δυο μεγάλοι αντικριστοί βράχοι θα ανακαλύψετε πιο ψηλές διαδρομές που για να σκαρφαλωθούν χρειάζονται σχοινί και αναρριχητικό εξοπλισμό. Εύκολα μπορεί κανείς να διακρίνει τις διαδρομές από τις μικρές μεταλλικές πλακέτες που είναι βιδωμένες πάνω στο βράχο. Υπάρχουν 5 διαδρομές 5-12 μέτρων με δυσκολία από αριστερά προς τα δεξιά: VI-. VI-, VI, VI+, V+, V-. Ακριβώς στον απέναντι βράχο υπάρχουν τέσσερις διαδρομές από αριστερά: Στέγη VIII-, κέντρο αρνητικού τοίχου project, και δεξιά κόψη VII+, καπνοδόχος IV. Όλες οι παραπάνω διαδρομές εξοπλίστηκαν την άνοιξη του '95 από τους Τζώρτζη Μηλιά, Ντίνη και Ασπασία Δήμιζα, Δημήτρη Θεοδωρακάτο και τον γράφοντα. Είναι ασφαλισμένες σχετικά πυκνά με πλακέτες και για την επανάληψή τους χρειάζονται μόνο σετάκια.

Παραλία γυμνιστών. Μεγάλη σπηλιά και λείος βράχος απέναντί της (Ινδιάνος). Μέσα στη σπηλιά ελίσσεται μια πολύ δύσκολη διαδρομή που άνοιξε ο Γιάννης Θεοχαρόπουλος. Ονομάζεται «Resistance» και είναι μια από τις πιο δύσκολες στην Ελλάδα (30μ X-). Πρωτοσκαρφαλώθηκε ελεύθερα το '95 από το Γιάννη Τορέλη.
Αριστερά όπως βλέπουμε τη σπηλιά υπάρχει η διαδρομή «Τσίκα» 20μ, VI, που ανοίχτηκε από τους Θεσσαλονικείς Δ Ζάρρα και Χ. Πίψο. Προσοχή είναι αρκετά σαθρή και θέλει καθάρισμα.

Ακριβώς απέναντι είναι ο τοίχος του Ινδιάνου. (Ο βράχος ονομάζεται έτσι γιατί με το φως του φεγγαριού μοιάζει με κεφάλι Ινδιάνου με φτερό στο κεφάλι του.) Υπάρχουν 6 διαδρομές 8-15 μέτρων με δυσκολίες από αριστερά προς τα δεξιά: α) Σχισμή1 V+, β) Σχισμή2 VI+, γ) τοίχος VII+, δ) Ινδιάνος VIII+, ε) αρνητικό VII, στ) λοξή σχισμή VII-. Εκτός από τον Ινδιάνο που έχει ανοιχτεί από τον Γ. Θεοχαρόπουλο όλες οι υπόλοιπες διαδρομές έχουν ανοιχτεί από τον γράφοντα. Είναι ασφαλισμένες σχετικά πυκνά με πλακέτες και για την επανάληψή τους χρειάζονται μόνο σετάκια. Συνήθως τα πρώτα μέτρα είναι πιο δύσκολα από τη συνολική βαθμολογία της κάθε διαδρομής και είναι γλιστερά. Δυστυχώς φέτος η θάλασσα τράβηξε την αμμουδιά και οι διαδρομές α, β, γ, αρχίζουν από το νερό. Επίσης το ύψος του βράχου έχει αυξηθεί κατά 1-2 μέτρα κάνοντας την αναρρίχηση επικεφαλής επικίνδυνη μέχρι να τοποθετηθεί το πρώτο σετάκι.


Προειδοποίηση


Η ασφάλεια στην αναρρίχηση είναι προσωπική σας υπόθεση.
Η αναρρίχηση είναι ένα άθλημα που περικλείει πολλούς κινδύνους, ειδικά μάλιστα όταν το εξασκείτε χωρίς τις απαιτούμενες γνώσεις και εμπειρίες. Η ασφάλεια στην αναρρίχηση είναι προσωπική σας υπόθεση. Η παρακολούθηση των μαθημάτων μιας σχολής αναρρίχησης είναι ο ενδεδειγμένος δρόμος για την ασφαλέστερη προσέγγισή σας σ΄ αυτό το «προκλητικό παιχνίδι».


Πως θα πάτε


Από την Εθνική οδό φτάνουμε στη Χαλκίδα. Μέσω Νέας Αρτάκης ανηφορίζουμε για το όμορφο ορεινό χωριό Στενή. Συνεχίζουμε να ανηφορίζουμε πάντα με καλή ασφάλτινη οδό ως το διάσελο της Δίρφης. (Υψόμετρο 1000μ). Εκεί ανάμεσα στα έλατα της Δίρφης αντικρίζουμε το Αιγαίο. Ακολουθεί κατηφορικός ασφαλτοστρωμένος δρόμος ως τους Στρόπωνες. Λίγο πριν το επόμενο χωριουδάκι, τη Λάμαρη ο δρόμος γίνεται σχετικά βατός χωματόδρομος (10 Χλμ.) με ατέλειωτες στροφές ως τη Χιλιαδο ύ. (Χαλκίδα - Χιλιαδο ύ 60 περίπου χλμ.). Συνολικά 2 - 3 ώρες από την Αθήνα.

Αν δεν διαθέτετε δικό σας μεταφορικό μέσο μπορείτε να φτάσετε ως τη Χαλκίδα με το τρένο (ΟΣΕ τηλ. 5240601, 5240646-8) και από εκεί να χρησιμοποιήσετε λεωφορείο του ΚΤΕΛ.(τηλ. 0221-22640)


Διανομή


Η ελεύθερη κατασκήνωση είναι ο συνήθης τρόπος διαμονής. Προτιμήστε να κατασκηνώσετε στη δροσερή ρεματιά που οδηγεί στην παραλία, ανάμεσα στα πλατάνια. Εκεί θα δημιουργηθεί, ελπίζουμε σύντομα, και κοινοτικό κάμπινγκ. Φυσικά δεν υπάρχουν προς το παρόν εγκαταστάσεις για κάποιες στοιχειώδεις ανθρώπινες ανάγκες. Οργανωθείτε μόνοι σας, με τον απαιτούμενο σεβασμό στο περιβάλλον.

Αν βέβαια επιθυμείτε περισσότερες ανέσεις στη διαμονή σας μπορείτε να αναζητήσετε κάποιο ενοικιαζόμενο δωμάτιο ή διαμέρισμα.. (Μπαλκόνι στο Αιγαίο τηλ. 0228. 61381- 61391).

Φεύγοντας μην ξεχάσετε τα σκουπίδια σας! Δώστε το καλό παράδειγμα μαζεύοντας και τα απορρίμματα που "ξέχασε" κάποιος ασυνείδητος λουόμενος.


Η εποχή


Aποφύγετε τον πανικό του Ιουλίου και του Αυγούστου. Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε τη Χιλιαδού είναι την άνοιξη, νωρίς το καλοκαίρι και από Σεπτέμβρη έως Νοέμβρη. Ακόμα και σ' αυτό το διάστημα καλό είναι να αποφύγετε κάποια Σαββατοκύριακα ή ακόμα χειρότερα, τριήμερα αργιών. Ειδικά οι αναρριχητές που θα απογοητευτείτε καθώς θα συναντήσετε οικογένειες κατασκηνωμένες κάτω από τα βράχια, μπουγάδες κρεμασμένες από τις πλακέτες και γενικώτερα συνθήκες που θα σας απαγορέψουν να αναρριχηθείτε.



© Copyright Oreivatein 1997-2017 - All rights reserved