Οίτη Road Editions

map photo chart


Θέση
Μορφολογία
Νερά - ποτάμια - λίμνες
Χωριά
Πρόσβαση
Μυθολογία
Νεότερη ιστορία
Μοναστήρια
Εθνικός δρυμός
Χλωρίδα
Πανίδα
Ιαματικές πηγές Λουτρών Υπάτης
Καταφύγιο
Ο γύρος της Οίτης με αυτοκίνητο
Επίσκεψη στο εσωτερικό της Οίτης
Ορεινή ποδηλασία
Ορειβατικό σκι
Παραπέντε (αλεξίπτωτο πλαγιάς)
Ορειβασία - πεζοπορία
Μονοπάτια - διαδρομές

Πανίδα

Η πανίδα είναι αρκετά πλούσια, παρά την άναρχη εκμετάλλευση και την ελλειπέστατη φύλαξη του βσυνού. Στα πυκνά δάσή και στους θαμνότοπους της Οίτης φωλιάζουν διπλοσάινα, φιδαετοί, γιδοβυζάστρες, χρυσαετοί και δρυοκολάπτες. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο και πολλά άγρια θηλαστικά, όπως αγριογούρουνα, λίγα ζαρκάδια, αλεπούδες, σκίουροι, κουνάβια, αλλά και μερικά αγριόγιδα στις απόκρημνες πλαγιές του βουνού. Στις μικρές λίμνες, μπορείτε να δείτε αλπικούς τρίτωνες.

Ιαματικές πηγές Λουτρών Υπάτης

Η Λουτρόπολη της Υπάτης βρίσκεται 18 χλμ. δυτικά από τη Λαμία. Τα λουτρά της είναι γνωστά ήδη από τον 4ον αιώνα π.Χ και ήταν αφιερωμένα στη θεά του έρωτα και της ομορφιάς Αφροδίτη. Το ιαματικό νερό αναβλύζει σε θερμοκρασία 33,5 βαθμούς Κελσίου Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι μελετημένες από παλιά. Είναι κατάλληλο για τη θεραπεία πολλών παθήσεων, κυρίως του κυκλοφοριακού συστήματος, δερματοπάθειες, διαταραχές καρδιακής λειτουργίας, υπέρταση, ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες κ. α. Τα Λουτρά Υπάτης έχουν οργανωμένο υδροθεραπευτήριο με πολύ καλή ξενοδοχειακή υποδομή και εκτεταμένους χώρους πράσινου και αναψυχής, προσφέροντας όλες τις ανέσεις στους επισκέπτες.

Καταφύγιο

Στη θέση Τράπεζα κάτω από την κορυφή Γρεβενό, σε υψόμ. 1750 μ., υπάρχει το καταφύγιο της Οίτης που το διαχειρίζεται ο Ε. Ο.Σ Λαμίας, από τον οποίο θα πάρετε τα κλειδιά και τις αναγκαίες πληροφορίες.

Ο γύρος της Οίτης με αυτοκίνητο

Την Οίτη μπορείτε να την επισκεφθείτε με αυτοκίνητο ακολουθώντας τον περιφερειακό δρόμο της που ενώνει όλα τα χωριά που βρίσκονται στις υπώρειες του βουνού. O δρόμος αυτός, σε ένα σημεiο του, φτάνει μέχρι τα 1.200 μ. υψόμ. και κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι πιθανόν να τον βρείτε κλειστό από τα χιόνια. Η συνολική διαδρομή του γύρου της Οίτης είναι περίπου 120 χλμ. και θα σας εντυπωσιάσει με τις εναλλαγές του τοπίου και τα αξιοθέατα που θα δείτε. Το τμήμα της διαδρομής από Περιστέρι μέχρι Καστριώτισσα, επειδή φτάνει στα 1.200 μ., τους χειμερινούς μήνες είναι δύσβατο για κοινά οχήματα.

Επίσκεψη στο εσωτερικό της Οίτης

Η Οίτη είναι αυλακωμένη από δασικούς δρόμους που ενώνουν τα χωριά της νότιας και βόρειας πλευράς. Οι δρόμοι αυτοί είναι αδιάβατοι κατά την περίοδο του χειμώνα και δύσκολης βατότητας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Εμείς σας προτείνουμε να αφήσετε το αυτοκίνητο σας σε κάποια από τα χωριά και να ακολουθήσετε τα μονοπάτια που θα δείτε στο χάρτη που κρατάτε στα χέρια σας. Αν επιμένετε να μπείτε με αυτοκίνητο στο εσωτερικό του βουνού, σεβαστείτε το: μην αφήνετε σκουπίδια, μην βγαίνετε από το χωματόδρομο και μην οδηγείτε στα ορεινά λιβάδια.

Ορεινή ποδηλασία

Η Οίτη με το μεγάλο δίκτυο χωματόδρομων είναι ιδανική περιοχή για ορεινή ποδηλασία Αξίζει πραγματικά να επιχειρήσετε να κάνετε διασχίσεις από τη μια πλευρά του βουνού στην άλλη. Ο χάρτης που κρατάτε στα χέρια σας σας κατατοπίζει για τα υψόμετρα που θα φτάσετε και τις αποστάσεις που θα διανύσετε, προκειμένου να οργανώσετε όσο καλύτερα μπορείτε τις διαδρομές σας.

Ορειβατικό σκι

Η Οίτη λόγω της ομαλής διαμόρφωσης της πάνω από τα 1.800 μ. είναι ιδανική για ορειβατικό σκι. Μέσω των χωματόδρομων που υπάρχουν μπορείτε να απολαύσετε μοναδικές διαδρομές καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Παραπέντε (αλεξίπτωτο πλαγιάς)

Η Οίτη από τη βόρεια πλευρά της προσφέρεται για αλεξίπτωτο πλαγιάς, μια που οι πλαγιές του βουνού πέφτουν κάθετα από τα i.300 μ. υψόμ. Καλύτερο σημείο για απογείωση είναι η πλαγιά πάνω από τους Κομποτάδες στην οποία θα ανεβείτε από ένα χωματόδρομο που ξεκινάει μέσα από το χωριό (ακολουθήστε τις πινακίδες που γράφουν Άγιοι Ταξιάρχες'). Φτάνοντας λίγο πριν το πλάτωμα της Λούκας, στα 1.000 μ: περίπου υψόμ., θα αντικρίσετε το μοναδικό θέαμα της κοιλάδας του Σπερχειού με το Μαλιακό κόλπο στο βάθος. Οι συνήθεις βορειανατολικοί άνεμοι θα σας βοηθήσουν για μια άνετη απογείωση.

Ορειβασία - πεζοπορία

Τα περισσότερα μονοπάτια ξεκινάνε μέσα από χωριά και ανηφορίζουν προς τις κορυφές. Από τη βόρεια πλευρά μπορείτε να ανεβείτε στο βουνό από Υπάτη, Λουτρά Υπάτης, Κομποτάδες, Μεξιάτες. Από τη δυτική πλευρό μπορείτε να ανεβείτε από Νιοχώρι και Καστανιά. Από τη νότια πλευρά μπορείτε να ανεβείτε από Παύλιανη, Καστριώτισσα και Πυρά. Από την ανατολική πλευρά τέλος μπορείτε να ανεβείτε από το Γοργοπόταμο. Στη μορφολογία-του βουνού, όλες οι πλευρές εκτός από τις νότιες είναι απόκρημνες, τα δε χωριά που είναι χτισμένα στις υπώρειες βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο, με αποτέλεσμα μόνο πεζοπόροι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση να μπορούν να ανέβουν από αυτά τα μονοπάτια. Αντίθετα, η νότια πλευρά έχει πιο ήρεμες πλαγιές, αλλά και τα χωριά της βρίσκόνται σε υψόμετρο γύρω στα 1.000 μ., μειώνοντας την υψομετρική διαφορά μέχρι την κορυφή. Για τους έμπειρους βέβαια πεζοπόρους, η ανάβαση από τη βόρεια πλευρά είναι μια μοναδική εμπειρία. Τα μονοπάτια είναι αρκετά ευδιάκριτα και μερικά από αυτά (όπως Υπάτη - Καταφύγιο) είναι πρόχειρα σηματοδοτημένα. Το τελευταίο διάστημα, με πρωτοβουλία της Κοινοτικής Επιχείρησης των Λουτρών Υπάτης, των ορειβατικών συλλόγων Λαμίας και λουτρών Υπάτης, καθώς και με την συμβολή όλων των κοινοτήτων της περιοχής, ξεκίνησε μια πρότυπη σήμανση με σκοπό να μπορεί άφόβα ο πεζοπόρος να πραγματοποιήσει διασχίσεις ή κυκλικές διαδρομές επισκεπτόμενος όλο το ορεινό συγκρότημα της Οίτης.

Μονοπάτια - διαδρομές

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις έντεκα διαδρομές που διασχίζουν όλο τον ορεινό όγκο της Οίτης. Εκτός από τις δύο τελευταίες, οι υπόλοιπες αποτελούν ένα δίκτυο μονοπατιών που συνδέονται μεταξύ τους, είτε στο καταφύγιο Τράπεζα, είτε στην κορυφή Γρεβενό, είτε τέλος στη κορυφή Πύργος, την ψηλότερη της Οίτης. Οι διαδρομές αυτές δύσκολα περπατιούνται σε μια μέρα και το καλύτερο είναι να διαθέσετε τουλάχιστον δύο μέρες με ενδιάμεσο ύπνο στο καταφύγιο ή σε σκηνή. Οι διαδρομές είναι οι εξής: 1. Υπάτη - καταφύγιο Τράπεζα - κορυφή Γρεβενό - κορυφή Πύργος 2. Παύλιανιη - πλάτωμα Καταβόθρες - κορυφή Πύργος (σε συνδυασμό, η διαδρομή 1 και 2 αποτελούν διάσχιση της Οίτης) 3. Αουτρά Υπάτης - καταφύγιο Τράπεζα 4. Μεξιάτες - πλάτωμα Καρίτσα. (Η διαδρομή αυτή συναντά τη διαδρομή 3) 5. Αργυροχώρι - πλάτωμα Καρίτσα. 6. Υπάτη - Μονή Αρσαλή 7. Πλάτωμα Αούκα (πάνω από τους Κομποτάδες) - κορυφή Γρεβενό 8. Καστανιά - κορυφή Πύργος 9. Νεοχώρι - κορυφή Πύργος 10. Γέφυρα Παπαδιάς - Σιδ. σταθμός Τραχίς (μέσω γραμμών του τρένου) 11. Γέφυρα Παπαδιάς - διάσχιση ποταμού Ασωπού



© Copyright Oreivatein 1997-2001 - All rights reserved