Κατασκευή φράγματος στον ποταμό Βενέτικο

Από : Χιονοδρομικό Ορειβατικό Σύλλογο Γρεβενών, Μοτοσυκλετικό Ομιλο Γρεβενών, Ομιλο Παρέμβασης, Διοίκησης Ε.Χ.Κ. Βασιλίτσας, Σύλλογο Αναξιοπαθούντων "Η Ελπίδα", ΕΛΜΕ Γρεβενών, Ομιλο Φίλων της Πόλης, Κέντρο Γρεβενιώτικης Επιχειρηματικότητας.Δείτε την συνέχεια...


Με αγανάκτηση η κοινωνία των Γρεβενών παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την επιχειρούμενη κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος στον Βενέτικο ποταμό από τη "Μηχανική Ενεργειακή Α.Ε.".

Η από 21-3-2000 Κοινή Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ - ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ (η οποία περιέργως έγινε γνωστή στην κοινωνία των Γρεβενών μετά από οκτώ ολόκληρους μήνες) στην ουσία δίνει το πράσινο φως για την τσιμεντοποίηση του Βενέτικου και μάλιστα στο ομορφότερο ίσως σημείο του. Κι αυτό γίνεται παρά την προηγούμενη ΟΜΟΦΩΝΗ αρνητική γνωμοδοτική απόφαση του νομαρχειακού συμβουλίου, η οποία μάλιστα αναφέρεται στην παραπάνω υπουργική απόφαση, καθώς και τη σχετική επίσης ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πέρα από τις ανυπολόγιστες επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια καταστροφική επέμβαση (αισθητική υποβάθμιση του ποταμού και του γύρω χώρου, αναίρεση του χαρακτήρα του ως χώρου αθλημάτων και δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού, αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες κλπ), η επιχειρούμενη κατασκευή του φράγματος γίνεται παρά τη ρητά εκφρασμένη βούληση της γρεβενιώτικης κοινωνίας να μη θιγεί με οποιονδήποτε τρόπο η κοίτη του Βενέτικου, ενός από τους τελευταίους αμόλυντους και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους υγροβιότοπους της Ευρώπης. Μάλιστα τέτοιου είδους επεμβάσεις εγκυμονούν πολλαπλούς κινδύνους από τη στιγμή που δεν υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων της περιοχής.

Ο Βενέτικος και ειδικά το τμήμα όπου επιχειρείται να κατασκευαστεί το φράγμα είναι φορτωμένος από ιστορικές μνήμες, λαϊκές παραδόσεις και βιώματα, αποτελεί δε ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα και θα πρέπει να γίνει κατανοητό προς κάθε κατεύθυνση ότι τέτοιου είδους βίαιες επεμβάσεις θα βρούν αντιμέτωπη την τοπική κοινωνία.

Κατόπιν των παραπάνω:
  • ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ στη Γρεβενιώτικη κοινωνία και σε κάθε ευαίσθητο πολίτη την επιχειρούμενη τσιμεντοποίηση του Βενέτικου με την κατασκευή φράγματος στην περιοχή της γέφυρας Ελευθεροχωρίου
  • ΚΑΛΟΥΜΕ τα υπεύθυνα θεσμικά όργανα αυτοδιοίκησης του τόπου να προβούν σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την ακύρωση της παραπάνω υπουργικής απόφασης.
  • ΚΑΛΟΥΜΕ επίσης τη Νομαρχία Γρεβενών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να τεθεί υπο καθεστώς ειδικής προστασίας ο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους ποταμός Βενέτικος (κοίτη και παρόχθια περιοχή), από τις πηγές του μέχρι τη σμίξη του με τον Αλιάκμωνα.
  • ΚΑΛΟΥΜΕ τέλος τη Γρεβενιώτικη κοινωνία και κάθε πολίτη να αντιδράσει στην επιχειρούμενη αλλοίωση και υποβάθμιση του Βενέτικου και να διαφυλάξει την ιστορική και φυσική του κληρονομιά.


© Copyright Oreivatein 1997-2017 - All rights reserved