Οικο-αιχμές

Κοζάνη 28-09-2001

1. Περιφερειάρχης και τοπικός πόρος.

Συνάντηση με την περιφερειάρχη είχαν εκπρόσωποι των Οικολογικών οργανώσεων Δυτ. Μακεδονίας. Μεταξύ των αιτημάτων που έθεσαν οι Οικολόγοι ήταν: α. Η ορθολογική διαχείριση των νερών που απειλούνται με εξαφάνιση η δραματική συρρίκνωση (Βεγορίτιδα, Χειματίτιδα, Σαριγκολ, Αλιάκμονας) και οι σοβαρές και χρόνιες ευθύνες της Περιφέρειας που δεν ασκεί την απαιτούμενη εποπτεία με βάση τον ν. 1739/87, αλλά υποκύπτει συνεχώς στις πιέσεις Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Β. Ο διαχειριστικός έλεγχος του Πόρου Ανάπτυξης που παράνομα έχει διασπαθιστεί σε συλλόγους, σε σκανδαλώδεις ενισχύσεις («Καταναλωτής») και σε υπερβολικά διαχειριστικά έξοδα. Η Οικολογική Κίνηση ζήτησε από την Περιφερειάρχη να ελέγξει αναδρομικά τη διαχείριση του πόρου πλην όμως η Περιφερειάρχης δήλωσε αναρμόδια για τις παρελθούσες χρήσεις, παρότι το Υπουργείο Ανάπτυξης (ΥΠ.ΑΝ) με σχετική απόφαση την ορίζει εκπρόσωπο της κυβέρνησης για όλα τα θέματα του Πόρου. Τελικά ποιος είναι ο αρμόδιος ; Το ΥΠ.ΑΝ όπως υποστηρίζει η Περιφέρεια, ή ο Περιφερειάρχης τον οποίο όρισε αρμόδιο το ΥΠ.ΑΝ ; Ας μας διαφωτίσει κάποιος!

2. Οι καλαμιές και πάλι στο πυρ το εξώτερον.

Παρά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών και φορέων και παρά την διαφήμιση και την προ τριμήνου εξαγγελία αυστηρών μέτρων και κυρώσεων τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια. Οι αγρότες στην πλειοψηφία τους και προκείμενου να γλυτώσουν ένα όργωμα έκαψαν και πάλι τις καλαμιές ραντίζοντας τους πάντες με καπνό κι αποκαΐδια και προξενώντας ζημιές σε αθώα δέντρα και σε γειτονικά κτήματα. Διατήρησαν έτσι το αποκλειστικό προνόμιο που έχουν μόνο οι Έλληνες από όλους τους Ευρωπαίους αγρότες να καίνε τις καλαμιές ατιμώρητοι. Απλά αυτή τη φορά μετέθεσαν την έναρξη της πυρομανίας για το Σεπτέμβριο. Η Οικολογική Κίνηση επικοινώνησε με την Πυροσβεστική και τη Δ/νση Γεωργίας για να δει αν θα εφαρμοστεί τουλάχιστον το μέτρο της μη καταβολής της επιδότησης στους αγρότες που παρέβησαν τις εντολές. Οι απαντήσεις που πήραμε δεν ήταν και πολύ καθαρές. Βλέπετε σε αυτόν τον τόπο δύσκολα κάνει κανείς τον κακό και μάλιστα σε έτος δημοτικών εκλογών.

Περιμένουμε από τον κ. Νομάρχη να εφαρμόσει τουλάχιστον με αυστηρότητα τις προβλεπόμενες κυρώσεις και να ανακοινώσει δημόσια πόσοι και ποιοι θα στερηθούν την επιδότηση. Διαφορετικά του χρόνου θα έχουμε μια από τα ίδια.

3. Αλλο ένα δέντρο εκτελέστηκε.

Αυτή τη φορά το θύμα ήταν μια θαλερή κορομηλιά στη Π. Μελά μπροστά από την Κτηματική Τράπεζα. Αγανακτισμένοι περίοικοι μας κατάγγειλαν ότι κόπηκε τελείως αδικαιολόγητα από τον εργολάβο που διαπλατύνει (με πλείστες κακοτεχνίες) τα πεζοδρόμια, με τη συνενοχή (;) της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου. Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο αλλά και σε πολλές πόλεις της Ελλάδος τα δέντρα πεθαίνουν όρθια. Η κοπή είναι η έσχατη λύση και δεν εφαρμόζεται αν δεν εξαντληθούν οι εναλλακτικές δυνατότητες, ( θεραπεία, στήριξη, μεταφύτευση κλπ). Στην Κοζάνη όμως κόβουμε τα δέντρα με το παραμικρό. Βλέπετε μας περισσεύει το πράσινο….


© Copyright Oreivatein 1997-2017 - All rights reserved