lemot Η καταστροφή του Αλφειού Ποταμού


Από την ΛΕ.ΜΟ.Τρίπολης (Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Τρίπολης) λάβαμε το παρακάτω δελτίο τύπου:

Όχι υδροηλεκτρικά εργοστάσια στον Αλφειό ποταμό

Ανακοίνωση


Σαν φορείς και πολίτες της Αρκαδίας, δηλώνουμε την αντίθεση μας στην προοπτική δημιουργίας δυο υδροηλεκτρικών φραγμάτων στον Αλφειό ποταμό στα όρια Αρκαδίας και Ηλείας.

Η αντίθεση μας αυτή, που θα εξηγήσουμε παρακάτω, έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με την άρνηση μας να αποδεχτούμε τετελεσμένα γεγονότα και αδιαφανείς μεθοδεύσεις, όπου για μια ακόμη φορά το περιβάλλον και ο άνθρωπος περνάνε σε δεύτερη μοίρα, μπροστά στο κέρδος λίγων ανθρώπων.
 • Αρνούμαστε να δεχτούμε η περιοχή αυτή της Αρκαδίας και Ηλείας (από Καρύταινα μέχρι Ανδρίτσαινα) να χρεωθεί για μια ακόμη φορά το περιβαλλοντικό κόστος για την παραγωγή ενέργειας, την στιγμή που εδώ και χρόνια η ίδια περιοχή ερημώνει και υποβαθμίζεται από τη λειτουργία του γειτονικού εργοστάσιου στην Μεγαλόπολη.
 • Άλλωστε το προβλεπόμενο ωφέλιμο έργο των 5 ΜW (από το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο ) είναι αστείο, συγκρινόμενο με την παραγόμενη ισχύ των 700 ΜW των ήδη υπαρχόντων εργοστάσιων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης.
 • Ο Λούσιος και στην συνέχεια του ο Αλφειός ποταμός (ο υδατοσυλέκτης όλης σχεδόν της δυτικής Αρκαδίας) για μια ακόμη φορά στην χιλιόχρονη ιστορία τους, έδωσαν και δίνουν ζωή στους κατοίκους της περιοχής, μέσω σύγχρονων μορφών εναλλακτικού τουρισμού (καγιάκ, ράφτινγκ, μονοράφτ, διασχίσεις φαραγγιών) επιτρέποντας σε δεκάδες επενδύσεις (ξενώνες, εστιατόρια, κέντρα τουρισμού) να αναπτυχθούν, έχοντας μπροστά τους, όπως έχουν τα πράγματα, ένα λαμπρό μέλλον.
 • Ποιος λοιπόν πολιτικός, η υπηρεσιακός παράγοντας θα τολμήσει να συνυπογράψει την καταστροφή ενός μνημείου της φύσης, ενός μοναδικού θεάματος απίστευτης ομορφιάς, του φαραγγιού του Αλφειού ποταμού, μιας καταστροφής, που θα σημάνει την υποβάθμιση μιας ολόκληρης περιοχής από Ανδρίτσαινα μέχρι Καρύταινα, Στεμνίτσα ακόμη και Βυτίνα ;
 • Με ποια ανταλλάγματα λοιπόν, ετοιμάζονται να δώσουν την χαριστική βολή σε μια περιοχή, που μόλις τώρα πίστεψε στον εαυτό της, άρχισε να ονειρεύεται, ότι μπορεί να κρατήσει και να απασχολήσει τους νέους στον τόπο τους, άρχισε να ξαναφέρνει στην μνήμη της, δόξες άλλων εποχών ;
 • Είναι λοιπόν θέμα τιμής για τους κατοίκους, όχι μόνο της περιοχής αλλά και όλης της Αρκαδίας και Ηλείας, καθώς και όσων γνώρισαν και αγαπούν αυτόν τον τόπο, να αντισταθούν και να ακυρώσουν την προοπτική αυτή.
 • Τα δυο φράγματα (ύψους τουλάχιστον 18 μέτρων το καθένα), αν γίνουν, θα εγκλωβίσουν μέσα τους, εκτός από την ορμή του ποταμού και τα όνειρα όσων πίστεψαν σε αυτό τον τόπο, ενώ στις τεχνητές λίμνες που θα δημιουργηθούν (μήκους 2500 μέτρων η κάθε μια ) θα πνίγουν και οι υποσχέσεις των πολιτικών για μια άλλη ανάπτυξη της περιοχής.
Η θέση μας δεν είναι αρνητική, προτάσεις υπάρχουν δεκάδες για την ανάπτυξη της περιοχής, σταχυολογούμε μερικές, που φανερώνουν την δυναμική του ιστορικού αυτού χώρου:
 • Η σύνδεση και ανάδειξη των ιστορικών χώρων Μεγαλόπολης-Λυκόσουρας-Λύκαιου Όρους- Επικούρειου Απόλλωνα .
 • Η ανάδειξη στοιχείων των πιο σημαντικών προορισμών -Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας- κάστρο Καρύταινας-μονοπάτια Λούσιου- Μόνη Προδρόμου-Φαράγγι Αλφειού.
 • Στήριξη μέσω κοινοτικών προγραμμάτων ανάλογων πρωτοβουλιών πάνω στον εναλλακτικό τουρισμό (ξενώνες, εστιατόρια, κέντρα τουρισμού κλπ) .
 • Στήριξη διεθνών εκδηλώσεων όπως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Moto Cross στην Μεγαλόπολη.
 • Όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας ας φροντίσει η πολιτεία να σχεδιάσει την μεταλιγνιτική εποχή των δυο εργοστάσιων της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη (πιθανώς με φυσικό αέριο) από την λειτουργία των οποίων, εξαρτάται η οικονομική και κοινωνική ζωή μιας ευρύτερης περιοχής από Τρίπολη μέχρι και Καλαμάτα.
Καλούμε λοιπόν όλους τους φορείς της Αρκαδίας σε συσπείρωση, να αντισταθούμε μπροστά στον καινούργιο κίνδυνο που απειλεί την Αρκαδία.

Ε.Ο.Σ Τρίπολης (Ορειβατικός Σύλλογος Τρίπολης)
Κυνηγητικός Σύλλογος Μεγαλόπολης
ΛΕ.ΜΟ.Τρίπολης (Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Τρίπολης)
Πληροφορίες 071-222290


© Copyright Oreivatein 1997-2017 - All rights reserved