Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η    Α Π Ο Σ Τ Ο Λ Η

Τι συνέβη

   

   Η Pobeda (7.439 m) είναι το ψηλότερο βουνό της περιοχής Tian Shan, που βρίσκεται στα σύνορα του Kyrgyztan και του Kazakstan με την Κίνα. Είναι ένας μασίφ "θόλος", σκεπασμένος με χιόνι και πάγο, που βρίσκεται μόλις 10 μίλια νότια της δεύτερης ψηλότερης κορυφής, της περιοχής, Khan Tengri (7.010 m).
   Μέχρι τα 1930 το Khan Tengri θεωρείτο ότι ήταν η ψηλότερη κορυφή στο Tian Shan. Η παγωμένη μάζα που σκεπάζει την Pobeda, η οποία σχεδόν πάντα είναι κρυμμένη πίσω από πυκνά σύννεφα, είχε ξεφύγει από την προσοχή των ορειβατών - εξερευνητών της εποχής. Η γεωγραφική ανακάλυψη της κορυφής Pobeda έγινε το 1943 και η πρώτη επιτυχημένη ανάβαση το 1956 από μια αποστολή με αρχηγό τον V. Abalakov, μετά από μια προσπάθεια 30 ημερών. Πολλοί ορειβάτες είχαν επιχειρήσει να ανέβουν την "απαγορευμένη" κορυφή και το αποτέλεσμα ήταν συχνά τραγικό, όπως στην περίπτωση του 1955 όπου 11 από τους 12 ορειβάτες, αποστολής από το Kazakh, πέθαναν στην σκηνή τους στα 6.900 m, κατά την διάρκεια σφοδρής χιονοθύελλας.

   Η Pobeda είναι η βορειότερη κορυφή πάνω από 7.000 m στον κόσμο. Οι καιρικές συνθήκες κατά την ανάβαση είναι ιδιαίτερα σκληρές. Οι σπάνιες ημέρες καλοκαιρίας χωρίζονται από μεγάλες περιόδους άσχημου καιρού, όπου ο παγωμένος άνεμος αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες, κάνοντας την ανάβαση συχνά αδύνατη. Η κύρια δυσκολία της είναι οι συχνές χιονοστιβάδες, αλλά και η πολύωρη πορεία στο υψόμετρο των 7.000 m. Απαιτεί τεχνικές ικανότητες, πολύ καλή φυσική κατάσταση και φυσικά καλή ψυχολογία. 'Ολα αυτά είναι πρόκληση για τους σημερινούς ορειβάτες - αναρριχητές. Γι' αυτό και η κατάκτηση της κορυφής αυτής, θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Ελληνικής ορειβασίας.