Βαρδούσια map photo chart


Μυθολογία

Τα Βαρδούσια είναι ενας μεγάλος ορεινός όγκος και, ισως ενας απο τούς ποιό όμορφους της ελληνικής φύσης με ανάγλυφο ιδιαίτερα σκληρό. Έχει άγριες και απότομες κορφές που είναι γνωστές για την ομορφιά τους και την δυσκολία τους.

Γεωγραφικά χωρίζεται σε τρία συγκροτήματα. Το βόρειο που είναι ομαλό με κορφές ( Μεγάλη Χούνη 2286, Σινάνι 2059). Το Νότιο που περιλαμβάνει και την κορφή Κόρακας 2495 την ψηλότερη των Βαρδουσίων και το Δυτικό κομματι που είναι ενα σύνολο απόκρημνων κορφών ( Πυραμίδα 2350, Αλογόραχη 2270 κλπ ) που δημιουργεί έντονο ορειβατικό ενδιαφέρον μια και η ανάβαση σε πολλά σημεία είναι αρκετά δύσκολη και περιλαμβάνει και πολλά αναρρηχιτικά πεδία.


Διαδρομές Η κύρια ανάβαση στα Βαρδούσια γίνεται απο το χωριό Ανω Μουσουνιτσα (Αθ. Διάκος). Απ΄το χωριό ξεκινά μονοπάτι που βγάζει αριστερά απο το ύψωμα του Προφήτη Ηλία και καταλήγει στο διάσελο Σταυρός (3 ώρες περίπου). Υπάρχει βέβαια και οδικός δρόμος (χωματόδρομος) που καταλήγει στο σημείο αυτό και μάλιστα φθάνει και στα καταφύγια.. Η πορεία μέχρι το διάσελο είναι αρκετά εύκολη και απο το διάσελο βλέπεις σχεδόν όλον τον όγκο του βουνού μια και στο σημείο αυτό ξεκινούν τα Μουσουνίτσικα λειβάδια που τα όρια τους φθάνουν εώς τα καταφύγια.

Απ το σημείο αυτό εαν ακολουθηθεί βόρεια πορεία ο ενδιαφερόμενος μπορεί να καλύψει τις κορφές του βόρειου συγκροτήματος ( Μεγάλη Χούνη, Σινάνι, Ομαλό ) με αρκετή ευκολία και να πέσει ακολουθώντας το μονοπάτι (αν βρεθεί, ή γιδόστρατες ανάλογα την εποχή ) στο Καρυώτικο ρέμα οπου υπάρχει δρόμος που καταλήγει στο χωριο Αρτοτίνα. Πάντως σ΄οποιαδήποτε περίπτωση σχετικά με το μονοπάτι η πορεία είναι ευκολη και μπορεί κάποιος χωρίς πρόβλημα να χαράξει δικιά του.

Αν τώρα απ το διάσελο ακολουθήσουμε νότια πορεία περπατώντας στο λειβάδι και περίπου σε μια ώρα φθάνουμε στα δύο καταφύγια του βουνού. Απ εδώ ξεχωρίζει πολύ εύκολα το βουνό με τα χαρακτηριστικά φυσικα του όρια σε τρία κομμάτια. Αυτό ίσως που δημιουργεί σε πρώτη εικόνα εντύπωση είναι το νότιο τμήμα του βουνού που πέφτει απότομα ακολουθώντας πορεία απο το διάσελο του Σταυρού εώς το τέλος του, παράλληλη με τα λειβάδια.

Απο το ύψος του δεύτερου καταφυγίου ακριβώς ανατολικά του ξεκινάει το μονοπάτι που θα σε βγάλει πάνω στο βουνό. Η αρχή του μονοπατιού είναι οριοθετημένη. Το μονοπάτι σκαρφαλώνει μια σάρα κι καταλήγει στο πέρασμα Πόρτες (1 ώρα περίπου έντονη ανηφόρα). Στο σημείο αυτό ξεχνάς την κούραση. Η θέα σε αποζημιώνει και είναι μόνο η αρχή. Μπροστά σου βρίσκεται ο Μέγας Κάμπος ενα λειβάδι που σε οδηγει σε τρείς κορφές. Περίπου σε μισή ώρα απο το σημείο αυτό καταλήγεις στην κορφή Κόρακα. Εδώ πραγματικά αφήνεσαι. Η θέα ολου του όγκου του βουνού, η Γκιώνα απο τα ανατολικά, η Οίτη απο τα βόρειοανατολικά σε κάνουν να ξεχαστείς. Δεν θέλω να προσδόσω λογοτεχνική υφή στο κείμενο ούτε ρομαντική υπόσταση. Ομως πραγματικά αξίζει αυτό το βουνό ειδικότερα άμα σου βγάλει καλό καιρό και μπορέσεις να απολαύσεις την θέα.

Πίσω απο το καταφύγιο (Δυτικά) ξεχωρίζει το Δυτικό κομμάτι του βουνού. Εάν συνεχίσουμε νότια την πορεία μας (15 λεπτά ) φθάνουμε σ΄ενα διάσελο που σαν θέα βλέπουμε τα Βοστινιτσιακά λειβάδια που καταλήγουν ως το άκρο της νότιας πλευράς του βουνού. Ακριβώς σε δυτική πορεία κάνουμε τις κορφές Μετερίζια, Σούφλα Πλάκα, Αλογόραχη και υπάρχει μονοπάτι που καταλήγει στα Αρτοτινά λειβάδια. Περπατώντας αυτή την πορεία (ειδικά χωρις χιόνια) σε πολλά σημεία σου δίνεται η εντύπωση οτι δεν υπάρχει σημείο να βγείς άλλο, και ούτε υπάρχει σαφές μονοπάτι για να ακολουθηθεί πλήν ορισμένων σημείων. Πάντως με κάποιο ψάξιμο και παιδεμα βρίσκεις περάσματα. Στα λειβάδια του βουνού το καλοκαίρι βόσκουν χιλιάδες ζωντανά που αφήνουν σε πολλά σημεία έντονα τα σημάδια περασμάτων που είναι εύκολα να ακολουθηθούν. Η πορεία απο το καταφύγιο ως τα Αρτοτίνα λειβάδια πέρνει περίπου 3 με 4 ώρες στο κατέβασμα. Εάν ξεκινήσεις απο την Αρτοτίνα για να καλύψεις αυτή την πορεία επειδή έχεις απο το σημείο αυτό καλύτερη εικόνα του βουνού διαγράφεις εύκολα την πορεία σου και ακολουθώντας την δομή του βουνού πολύ συχνά πέφτεις σε μονοπάτια ή καταπληκτικές γιδόστρατες. Το ανεβασμα πέρνει περίπου 5 ώρες.© Copyright Oreivatein 1997-2017 - All rights reserved