Πίνδος map photo
Εισαγωγή:

Εδώ θα βρείτε μια απλή αρχή στην παρουσίαση μιας τεράστιας Ελληνικής περιοχής, της Πίνδου, που εκτείνεται από την Βόρεια Ελλάδα μέχρι την Αττική. Στην περιοχή αυτή ανήκουν μεγάλες ορεινές Ελληνικές μάζες της ηπειρωτικής χώρας, όπως ο Σμόλικας.

Ο λόγος για την εισαγωγή αυτή είναι ότι η Πίνδος υπήρξε η πρώτη μου ορειβατική-φυσιολατρική εμπειρία, εδώ και 10 χρόνια περίπου - και μια αποκάλυψη, αφού ανέκαθεν υπήρξα "άνθρωπος της θάλασσας". Είναι περιττό να περιγράψουμε την ομορφιά της Πίνδου. Κανείς δεν μπορεί να την νοιώσει, αν δεν βρεθεί εδώ - κάτι που ευχόμαστε στον καθένα.

Ολες οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί στην περιοχή Γρεβενά - Ζιάκας - Κρανιά - Περιβόλι - Αβδέλα - Πανόραμα - Γρεβενά. Ακολουθήσαμε αγροτικούς δρόμους και στην συνέχεια γαϊδουρόδρομους.Κλικ για μεγέθυνση


Πανίδα - Χλωρίδα - Κλίμα

Το ανάγλυφο αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ασβεστόλιθο και σερπεντίτη, υψώνεται μέχρι τα 2.700 περίπου μέτρα. Η περιοχή των ποταμών Αώου και Βίκου αποτελεί φυσικό δρυμό οξυάς και πεύκου. Παρότι το κλίμα είναι ζεστό το καλοκαίρι, τα βουνά της Πίνδου παραμένουν πράσιναγια καιρό αφού λειώσει το χιόνι. Την άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι τα λιβάδια φουντώνουν από αλπικά και άλλα είδη άγριων ανθέων, όπου περιλαμβάνεται μια αφθονία και ποικιλία ορχιδέας. Προς το φθινόπωρο, όταν αρχίζουν να πέφτουν τα φύλλα, τα χρώματα οργιάζουν στα δάση οξθάς και γαύρου. Ισως η μεγαλύτερη πρόκληση της Πίνδου έγκειται στο ότι βρίσκει κανείς εδώ μεγαλύτερη μοναξιά, απ' ότι στα μεγαλύτερα βουνά της Ευρώπης..

Η περιοχή της Πίνδου είναι αραιοκατοικημένη και μεγάλο μέρος των χαμηλών υψομέτρων καλύπτονται από πυκνά δάση, στα οποία ζούν λύκοι, αρκούδες και λύγκες. Συνατνά ακόμη κανείς γεράκια στις κορφές και στα φαράγγια.

Οι αλπικοί βοσκότοποι αποτελούν χώρο τροφής για τα κοπάδια των προβάτων, που αρμέγονται για να παράγουν πολλά εξαιρετικά τοπικά προϊόντα, όπως είναι το κεφαλοτύρι.


Βαθμός δυσκολίας:

Η διάσχιση της Πίνδου απαιτεί καλή φυσική κατάσταση, συχνή άσκηση και απόλαυση των ορειβατικών διαδρομών. Είναι απαραίτητη η μεταφορά σακκίδιου, κάποιου εξοπλισμού για την νύχτα και φαγητού.


Εξοπλισμός και ένδυση:

Αν είσθε ήδη ορειβάτης, μάλλον διαθέτετε ό,τι εξοπλισμό και ένδυση χρειάζεσθε. Το κλίμα είναι ζεστό στα χαμηλά υψόμετρα, αλλά χρειάζεται ζεστή ένδυση για τα υψηλότερα. Για τιςμ ν΄θχτες σε καταφύγιο χρειάζεται να έχετε θερμομονωτική φανέλλα και κατάλληλο υπνόσακκο για να κάνετε κάμπινγκ.
© Copyright Oreivatein 1997-2017 - All rights reserved