Πήλιο Road Editions

map photo chart
Η διαδρομή Μηλιές - Τσαγκαράδα
- Σχεδιασμός της διαδρομής από τον Αντώνη Καλογήρου

map

Μια διαδρομή 10 χλμ. με υψομετρική ανάβαση 420 μ. που σας τη συνιστούμε ανεπιφύλακτα αν δεν κουράζεστε εύκολα. Θα διασχίσετε εκπληκτικά δάση, με αποκορύφωμα το δάσος οξυάς, το οποίο κάθε εποχή του χρόνου παρουσιάζει και διαφορετική εικόνα. Το φθινόπωρο, πριν πέσουν τα φύλλα, τα χρώματα είναι μοναδικά.

Μετά από 4 ώρες θα φθάσετε στην Τσαγκαράδα, αφού περάσετε το τοξωτό της γεφύρι μέσα από μιά οργιώδη βλάστηση. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής γίνεται σε καλοφτιαγμένο καλντερίμι, που καθιστά τη διαδρομή ακόμα πιο γοητευτική. Το Αιγαίο σας περιμένει να το θαυμάσετε από ψηλά.

Τα "στατιστικά" της διαδρομής

 • Χιλιόμετρα: 10
 • Ωρες: 4
 • Κατεύθυνση: 30ο
 • Υψομετρική διαφορά ανάβασης: 450 μ.
 • Υψομετρική διαφορά κατάβασης: 310 μ.
 • Χαμηλότερο σημείο: 360 μ.
 • Ψηλότερο σημείο: 770 μ.
 • Βλάστηση: *****
 • Πόσιμο νερό: Ναί
 • Κατάσταση εδάφους: καλντερίμι, μονοπάτι, χωματόδρομος, άσφαλτος
 • Σήμανση: * (κόκκινα σημάδια)


 • Περιγραφή


  map
  Βρισκόμαστε στην κεντρική πλατεία στις Μηλιές και κοιτάμε την είσοδο της εκκλησίας των Αγίων Ταξιαρχών. Πίσω και βόρεια από το ναό βλέπουμε τη βιβλιοθήκη του χωριού. Δεξιά από τη βιβλιοθήκη ξεκινάει το καλντερίμι για Τσαγκαράδα. Η πορεία μας αφού μπούμε στο καλντερίμι είναι 110ο.

  Στα 8 λεπτά
  Σε 300 μέτρα φεύγει δεξιά τσιμεντόδρομος και αριστερά το καλντερίμι. Εμείς ακολουθούμε το καλντερίμι. Το καλντερίμι χάνεται και εμφανίζεται και μετά από 300 μέτρα, σε πορεία 60ο

  Στα 15 λεπτά
  Φτάνουμε σε πέταλο τσιμεντοστρωμένου δρόμου και ακολουθούμε την αριστερή πλευρά που γίνεται χωματόδρομος και πάλι τσιμεντόδρομος και ελίσσεται ανηφορίζοντας.

  Στα 23 λεπτά
  Σε 300 μέτρα ο χωματόδρομος κάνει στροφή αριστερά αλλά εμείς ακολουθούμε δεξιά το μονοπάτι που εναλλάσσεται σε καλντερίμι και όπου δεξιά υπάρχουν κυπαρίσσια. Αριστερά μας υπάρχει αρδευτικό αυλάκι.

  Στα 25 λεπτά
  Σε 100 μέτρα διασταυρώνουμε ένα ρέμα με ένα τσιμεντένιο γεφυράκι. Προχωράμε δεξιά στην όχθη του ρέματος και συνεχίζουμε σε πορεία 60ο. Αφήνουμε καλντερίμι που πάει αριστερά. Το καλντερίμι μετατρέπεται σε στενό χωματόδρομο. Από το ρέμα έχουμε διανύσει 1,4 χλμ. Αφήνουμε δεξιά μας μια δεξαμενή.


  map

  Στην 1 ώρα και 3 λεπτά

  Εχουμε φτάσει σε μια διασταύρωση πολλών χωματόδρομων. βγαίνοντας από τον χωματόδρομο που φτάσαμε, στρίβουμε αμέσως αριστερά και ακριβώς μετά συναντάμε κεντρικό χωματόδρομο που τον ακολουθούμε αριστερά σε πορεία 320ο. Αφήνουμε χωματόδρομο δεξιά μας.

  Στην 1 ώρα και 10 λεπτά
  Σε 200 μ. φτάνουμε σε μιά διχάλα, αλλά δεξιά μας και παράληλλα με τον δρόμο που ανηφορίζουμε έρχεται άλλος χωματόδρομος που τον ακολουθούμε στρίβοντας δεξιά σε πορεία ανατολική. Περνάμε μέσα από ένα δάσος καστανιές. Φτάνουμε σε μιά διασταύρωση και συνεχίζουμε ευθεία σε βόρεια πορεία.

  Στην 1 ώρα και 32 λεπτά
  Σε 300 μ. ο χωματόδρομος τελειώνει και μετατρέπεται σε καλντερίμι που προχωράει βόρεια σε 1 χλμ.

  Στην 1 ώρα και 55 λεπτά
  Το μονοπάτι στρίβει και ακολουθεί μια δυτική πορεία, ακολουθώντας το ανάγλυφο του βουνού. Το μονοπάτι χώνεται μέσα σ' ένα υπέροχο δάσος οξυάς (η οξυά είναι φυλλοβόλο δέντρο). Είμαστε στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής και κατηφορίζουμε σε καλντερίμι.

  Στις 2 ώρες και 25 λεπτά
  Σε 300 μ. αφήνουμε μονοπάτι δεξιά μας και σε 500 μ. έχουμε φτάσει σ΄ ένα ρέμα (το καλοκαίρι δεν έχει νερό). Το διασταυρώνουμε και το καλντερίμι σε λίγο γίνεται μικρός χωματόδρομος. Σε 400 μ. από το ρέμα αφήνουμε το χωματόδρομο που στρίβει αριστερά και κατηφορίζουμε δεξιά, στο μονοπάτι σε ανατολική πορεία.


  map

  Στις 2 ώρες και 55 λεπτά

  Σε 900 μ. το μονοπάτι φτάνει σε ένα πέταλο τσιμεντόδρομου-χωματόδρομου, ακολουθούμε την αριστερή πλευρά και αμέσως μετά συναντάμε μιά διχάλα. Ανηφορίζουμε δεξιά και φτάνουμε στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου. Συνεχίζουμε στο χωματόδρομο σε βόρεια πορεία.

  Στις 3 ώρες και 05 λεπτά
  Σε 400 μ. συναντάμε μια διχάλα και ακολουθούμε τη δεξιά πλευρά.

  Στις 3 ώρες και 15 λεπτά
  Σε 400 μ. σε μιά δεξιά στροφή κατηφορίζουμε για να κόψουμε τη στροφή του δρόμου (φαίνεται ο δρόμος από κάτω). Σε 150 μ. ξαναβγαίνουμε στον τσιμεντόδρομο και πάμε αριστερά.

  Στις 3 ώρες και 20 λεπτά
  Μετά από 150 μ. φτάνουμε σε μιά διχάλα , όπου δεξιά πάει ο τσιμετοστρωμένος δρόμος για το Ξουρίχτι, ενώ αριστερά μας οδηγεί στην πίσω πλευρά ενός σπιτιού (στην αυλή του έχει ένα ξύλινο μεγάλο καθιστικό περίπτερο). Περνάμε πίσω από το σπίτι. Σε 200 μ. αφήνουμε αριστερά μας μια δεξαμενή και συνεχίζουμε σε ένα πολύ πυκνό μονοπάτι.

  Στις 3 ώρες και 35 λεπτά
  Σε 600 μ. έχουμε φτάσει στην κεντρική άσφαλτο της Τσαγκαράδας και την ακολουθούμε αριστερά. Στα 100 μ. πριν από μιά δεξιά στροφή της ασφάλτου κατηφορίζει απότομα ένας μονοπάτι σε πορεία 320ο. Περνάμε ένα παλιό τοξοειδές γεφύρι.


  map

  Στις 3 ώρες και 45 λεπτά

  Ξαναβγαίνουμε στην άσφαλτο, την οποία ακολουθούμε δεξιά. Εχουμε φτάσει ήδη στα πρώτα σπίτια της Τσαγκαράδας (συνοικία Αγίων Ταξιαρχών).

  Στις 3 ώρες και 55 λεπτά
  Σε 400 μ. φτάνουμε σε μια κρήνη με πολύ ωραίο δροσερό νερό.
  © Copyright Oreivatein 1997-2017 - All rights reserved