Πήλιο Road Editions

map photo chart
Γενικά για το Πήλιο


Το Πήλιο είναι βουνό του Νομού Μαγνησίας και εκτείνεται από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά. Τα όριά του προς βορρά θα μπορούσαμε να τα ορίσουμε στον άξονα Βόλου - Κεραμιδίου, ενώ προς Νότο φθάνει μέχρι την Αργαλαστή. Το μήκος του είναι κατά προσέγγιση 44 χλμ., ενώ το πλάτος του κυμαίνεται από 10 χλμ. στο νότο μέχρι 25 χλμ στον βορρά. Η κορυφή του, με 1.624 μ. υψόμετρο, βρίσκεται προς τη βόρεια πλευρά του βουνού και δεν είναι επισκέψιμη λίγω στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Ολο το βουνό είναι κατάφυτο με μιά βλάστηση τελείως ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα. Σκιερά δάση από οξιές, βελανιδιές, μηλιές, αγριοκαστανιές και πολλά άλλα δέντρα σκεπάζουν το βουνό απ' άκρη σ' άκρη. Νερά τρέχουν από παντού όλες τις εποχές του χρόνου, ακόμα και το καλοκαίρι. Τον χειμώνα, παρά το χαμηλό ύψος του, έχει πολλά χιόνια, και μάλιστα διαθέτει και χιονοδρομικό κέντρο.

Τα χωριά του Πηλίου είναι διασκορπισμένα στη δυτική και ανατολική πλαγιά του βουνού, με υψόμετρο από 500 μ. μέχρι και το επίπεδο της θάλασσας, χτισμένα σύμφωνα με την παραδοσιακή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, πράγμα που καθιστά την περιοχή ένα από τα ομορφότερα ορεινά συγκροτήματα χωριών της Ελλάδας μαζί με τα Ζαγοροχώρια.
map
map
1 & 2: χάρτες του βουνού
3: χάρτης διαδρομής.


Γενικά για την πεζοπορία στο Πήλιο


Στο Πήλιο υπάρχουν πάνω από 500 χλμ. μονοπατιών και χωματόδρομων που προσφέρονται για πεζοπορία. Το παλιό δίκτυο των καλντεριμιών που ένωνε όλα τα χωριά δυστυχώς κατά ένα μεγάλο μέρος έχει καταστραφεί από την αλόγιστη διάνοιξη χωματόδρομων σε κάθε σημείο του βουνού. Παρ΄ όλα αυτά, παραμένουν πολλά για να περπατήσετε. Οι διαδρομή που περιγράφεται δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη για ένα πεζοπόρο με καλή φυσική κατάσταση. Αν δεν είστε έμπειρος πεζοπόρος, είναι καλύτερα να επιχειρήσετε πρώτα μερικές μικρές διαδρομές για να ελέγξετε τις δυνατότητές σας.

Οι διαδρομές που προτείνει η Road Editions είναι 4:
 • Καλά Νερά - Μηλιές
 • Μηλιές - Τσαγκαράδα
 • Διάσχιση Τσαγκαράδας
 • Τσαγκαράδα - Νταμούχαρη.
  Εδώ παρουσιάζουμε την δεύτερη, την "πιο ορεινή".

  Αναφέρουμε μιά ακόμη διαδρομή στην Τσαγκαράδα, του Μιλτιάδη Ρηγόπουλου.


 • 0


  Γενικά για τον εξοπλισμό


  Ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου, θα πρέπει να έχετε καλά παπούτσια trekking και σας συνιστούμε να φοράτε μακρύ παντελόνι. Ενα μικρό σακκίδιο με νερό και στοιχειώδη τροφή θα σας εξασφαλίσει μια αυτονομία στις περιπλανήσεις σας. Παρ' όλη τη βλάστηση, το καλοκαίρι είναι συχνά απαραίτητα τα γυαλιά ηλίου και καπέλλο.

  Προσοχή όμως διότι οι διαδρομές αυτές το χειμώνα με χιόνι γίνονται δύσκολες και πιθανόν αδιάβατες. Με άσχημες καιρικές συνθήκες μόνον ικανοί ορειβάτες μπορούν να τις επιχειρήσουν.  © Copyright Oreivatein 1997-2017 - All rights reserved