Όλυμπος

ΕΟΣ Λιτοχώρου
map chart movie photo


ΕΟΣ Λιτοχώρου και η ομάδα διάσωσης.

Η ανάβαση από την ανατολική πλευρά, την πιο ενδιαφέρουσα από άποψη ομορφιάς και ποικιλίας του τοπίου, γίνεται από το Λιτόχωρο.

Το Λιτόχωρο είναι μια σύγχρονη κωμόπολη στους πρόποδες του βουνού και σε απόσταση μμόλις 5 km από τη θάλασσα. Βρίσκεται στον οδικό και σιδηροδρομικό άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης (οι αποστάσεις είναι αντίστοιχα 425 και 90 km).

Διαθέτει ξενοδοχεία, εστιατόρια, παραθαλάσσια camping, Τράπεζες, Κέντρο Υγείας, αθλητικό κέντρο, γραφείο τουριστικής ενημέρωσης για όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Στο Λιτόχωρο είναι η έδρα του Ορειβατικού Συλλόγου ΕΟΣ, μέλους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης, που παρέχει πληροφόρηση και κάθε συνδρομή για την ανάβαση στον Όλυμπο, όπως εύρεση οδηγών ή αγωγιατών για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν ζώα για την ανάβαση. Ακόμη λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια μιά από τις λίγες οργανωμένες στην Ελλάδα ομάδες διάσωσης. Η ομάδα, απαρτιζόμενη από ένα πυρήνα 15 ατόμων και αρκετούς φίλους και εθελοντές ορειβάτες, του τόπου, δραστηριοποιείται οικειοθελώς όποτε παραστεί ανάγκη. Στον χώρο του Ολύμπου δεν είναι λίγες εκείνες οι φορές όπου η επέμβασή της κρίθηκε ως η μόνη ικανή για να βγεί εις πέρας το δύσκολο έργο της διάσωσης. Ειδικότερα δε τα τελευταία χρόνια, όπου δυστυχώς παρατηρείται αύξηση των ατυχημάτων.

Πεζοπορία από το Λιτόχωρο

Ξεκινώντας κανείς από το Λιτόχωρο έχει τη δυνατότητα να επιλέξει διάφορες πεζοπορίες, ποικίλες, τόσο από άποψη φυσικής ομορφιάς, όσο και δυσκολίας. Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε τις παρακάτω διαδρομές:
 • Αγιάννης - Τρόχαλο Αγιάννη
  Εύκολη πορεία μιας ώρας μέσα από ένα πευκόφυτο δάσος προς την εκκλησία του Αγιάννη, όπου λειτουργεί ξενώνας και εστιατόριο. Από εδώ και μετά από μιά ώρα περπάτημα βρισκόμαστε στην κορυφή Τρόχαλο Αγιάννη, όπου η θέα της Πιερίας και των ψηλών κορυφών είναι μαγευτική.
 • Γκόλνα - Καστάνα
  Μιας ώρα περπάτημα μέχρι την κορυφή της Γκόλνας, η οποία υψώνεται απότομα από τα τελευταία σπίτια του χωριού. Στην συνέχεια εύκολη κατάβαση μιας περίπου ώρας μέχρι το ρέμα της Καστάνας, ενώ η επιστροφή στο Λιτόχωρο μπορεί να γίνει και από το διεθνές μονοπάτι Ε4.
 • Σταυρός - Μάνα - Σέλωμα
  Είτε πεζοπορώντας για μια ώρα από το Λιτόχωρο είτε με το αυτοκίνητο μετά από 10 km μπορεί κανείς να φτάσει στο καταφύγιο Δ. Μπουντόλας στο Σταυρό κι από εδώ εύκολα στο ρέμα της Μάνας. Στη συνέχεια μπορεί να προχωρήσει μέχρι το Σέλωμα, όπου χαρακτηριστική ράχη - ύψωμα.
 • Φαράγγι Επιππέα - Βύθος
  Ενας περίπατος στην είσοδο του επιβλητικού φαραγγιού, που βρίσκεται λίγο έξω από το Λιτόχωρο. Μπορεί κανείς να φτάσει ως εκεί με το αυτοκίνητο, είτε διασχίζοντας σε λίγη ώρα το γραφικό Λιτόχωρο.
Αναρριχήσεις στον Όλυμπο.

Ο Όλυμπος αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα αναρριχητικά πεδία της Ελλάδας. Διαθέτει ορισμένες από τις πιο υψηλές και δύσκολες ορθοπλαγιές, όπου μπορεί κάποιος να αναρριχηθεί σε διάφορους βαθμούς δυσκολίας.

Τα βράχια είναι ασβεστολιθικά μέτριας έως καλής ποιότητας, ενώ υπάρχουν και αρκετές παρθένες περιοχές χωρίς διαδρομές, που προσφέρονται τόσο για καλοκαιρινή πόσο και για χειμερινή αναρρίχηση.

Στην περιοχή γύρω από το Λιτόχωρο υπάρχουν σήμερα αρκετές οργανωμένες πίστες-βράχια καθώς και μια τεχνητή πίστα αναρρίχησης. Το αμέσως κοντινότερο αναρριχητικό πεδίο είναι αυτό της Ζηλνιάς, το οποίο υψώνεται επιβλητικό πάνω από το χωριό. Εδώ μπορεί να βρεί κανείς ένα μεγάλο αριθμό διαδρομών δυσκολίας από IV έως VIII. Χαρακτηριστικές διαδρομές είναι ο "Πέμπτη φορά", η "Κλασσική", η "Στιγμή της αλήθειας", η "Κόψη των αετών", η "Αντίο φίλε, το "Εκκρεμές", η "Υπερωρία", κ.α. Πιο ψηλά στην περιοχή των κεντρικών κορυφών υπάρχουν αρκετά βράχια που προσφέρονται για αναρρίχηση τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες. Το Στεφάνι, ο Μύτικας και το Σκολιό είναι μερικές από τις κορυφές με αρκετές πάνω τους χαραγμένες διαδρομές, όπως: "Αχλάδι", "Το Μάτι", "Των Τσέχων", "Πλάκα του Zerf", "Νάστου-Κινατίδη", "Μιχαηλίδη-Ξανθόπουλου", "Huhn".

Στα αναρριχητικά πεδία των ψηλών κορυφών του Ολύμπου σημειώθηκαν οι πρώτες αναρριχήσεις στον Όλυμπο αλλά και στην Ελλάδα. Πρωτοπόροι ήταν οι Ιταλοί: E. Comici - A. Eche, οι Τσέχοι: Liporsek - Pipan, αλλά και οι Γερμανοί: Huhn, ξακουστά ονόματα στον χώρο της ορειβασίας εκείνη την εποχή. Στην συνέχεια ακολούθησαν χαράξεις νέων διαδρομών και από τους Ελληνες πρωτοπόρους: Κ. Νάτση, Γ. Μιχαηλίδη, Γ. Ξανθόπουλο, Κ. Ζολώτα, διαδρομές που θεωρούνταν "μύθοι" για πολλά χρόνια, και με ελάχιστες επαναλήψεις μέχρι σήμερα. Φυσικά, με την ανάπτυξη της ορειβασίας στην Ελλάδα, οι αναρριχητικές διαδρομές στις κεντρικές κορυφές του Ολύμπου πλήθυναν και σήμερα παρουσιάζεται μια μεγάλη ποικιλία.© Copyright Oreivatein 1997-2017 - All rights reserved