Ίδη  


Μυθολογία

Είχε φθάσει ποιά η εποχή οπου μετά απ΄όλες τις ανακατατάξεις στις διαμάχες των θεών ο Κρόνος βασίλευε στο σύμπαν μαζί με την γυναίκα του την Ρέα. Ο Ουρανός όμως προφήτευσε οτι ο Κρόνος θα διώκετο απο τον θρόνο του απο τα ίδια του τα παιδιά.
Φοβούμενος μη χάσει την εξουσία, αποφάσισε να καταπίνει τα παιδιά του όποτε αυτά γεννιόντουσαν. Ετσι κατάπιε με την σειρά που γεννήθηκαν την Εστία, την Δήμητρα, τον Πλούτωνα και τον Ποσειδώνα.
Αλλά σαν έφθασε η στιγμή η Ρέα να γεννήσει κι άλλο παιδί, ικέτευσε τους γονείς της (Γή και Ουρανό) να την βοηθούσουν να σώσει το παιδί δίχως να το καταλάβει ο Κρόνος. Αυτοί θέλοντας να ικανοποιήσουν την επιθυμία της κόρης τους την στείλανε την ημέρα που ήτανε να γεννήσει στην Λύκτο (η μεγαλύτερη άλλοτε πόλις στο ανατολικό μέρος της Κρήτης).
Εκεί γέννησε σε μια σπηλιά επι του όρους Ίδη τον Δία οπου τον ανέθρεψαν κρυφά ιερείς οι οποίοι ελέγοντο Κουρήτες.
Οι Κουρήτες, όποτε έκλαιγε ο Δίας, για να μην ακούει ο Κρόνος τα κλάματα του παιδιού χτύπαγαν τα δόρατά τους επάνω στις ασπίδες τους και χόρευαν για να κάνουν θόρυβο.
Ο Κρόνος που δεν είχε αντιληφθεί οτι η Ρεα είχε ήδη γεννήσει τον Δία, ανυπομονούσε πότε θα γεννηθεί και το νέο παιδί για να το καταπιεί.
Η Ρέα όμως με πανουργία κατάφερε να ξεγελάσει τον Κρόνο και του έδωσε να καταπιεί μια πέτρα αντί του βρέφους. (βλ. Μαίναλο)

Στις πολύπτυχες κορφές της Ίδης γεννήθηκε και ο μυθικός ήρωας της Τροίας ο Αινείας. Πατέρας του Αινεία ήταν ο Αγχίσης μυθικός κι΄αυτός ήρωας της Τροίας και μητέρα του ήταν η θεά Αφροδίτη.© Copyright Oreivatein 1997-2017 - All rights reserved