Ελικώνας chart photo


Μυθολογία

Ο Ελικώνας ήταν αφιερωμένος στις Μούσες. Οι κόρες του Δία συνόδευαν τον θεό Απόλλωνα και τραγουδούσαν όταν αυτός έπαιζε μουσική με την γλυκιά του λύρα. Κάθε μία από τις Μούσες προστάτευε και από μία τέχνη. Η Καλλιόπη την ποίηση. Η Μελπομένη την τραγωδία. Η Ευτέρπη την λυρική ποίηση. Η Ερατώ την ελεγεία. Η Θάλεια την κωμωδία. Η Τερψιχόρη τον χορό. Η Κλειώ την Ιστορία. Η Ουρανία την αστρονομία και η Πολυμνία τους ιερούς ύμνους.Η λατρεία των Μουσών μετεφέρθη απο Πιέριους αποίκους οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στους πρόποδες του βουνού και ίδρυσαν την πόλη Ασκραν. Οι Βοιωτοί έλεγαν οτι οι Μούσες λατρεύτηκαν πρωταρχικά εις τον Ελικώνα απο τους Αλωάδες Εφιάλτη και Ωτο, οι οποίοι ήσαν γίγαντες παιδιά του Ποσειδώνα.

Η δημιουργία των Μουσών ξεκίνησε μετά την νίκη του Δία επι των Τιτάνων. Ζήτησαν οι υπόλοιποι θεοί να δημιουργήσει ο Δίας θείες δυνάμεις ικανές να τραγουδούν το μέγα γεγονός και την νέα διάταξη του σύμπαντος Εννιά νύχτες σμίγονταν ο Δίας κρυφά απο τους Αθανάτους με την Μνημοσύνη. Και αυτή του έκανε εννές κόρες, ίδιες στην καρδιά και μέσα στα στήθη τους δεν είχαν άλλη φροντίδα απ΄ το τραγούδι και αρχικά διέμεναν κάτω απο "ακρότερη κορφή του Ολύμπου".

Ο Απόλλωνας ο οποίος αγαπούσε υπερβολικά την μουσική κατέβαινε συχνά στον Ελικώνα και στον Παρνασσό για να τραγουσήσει μαζί με τις Μούσσες. Μία ημέρα ήρθαν στον Ελικώνα οι εννέα κόρες ενός Πιέρου βασιλιά για να συναγωνισθούν με τις Μούσσες. Μόλις άρχισαν να τραγουδούν οι θυγατέρες αμέσως έπεσε σκότος βαθύ σ΄όλη την γύρω περιοχή. Οταν άρχισαν να τραγουδούν οι Μούσσες έλαμψε πάλι το φώς του ήλιου και όλη η φύση γαλήνευσε για να ακούει. Ο Ελικώνας απο την ευχαρίστησή του άρχισε να παίρνει ύψος. Τότε ο Ποσειδώνας για να ανακόψει την πορεία του Ελικώνα προς τον ουρανό έστειλε το φτερωτό άλογο τον Πήγασσο, κι΄αυτό έδωσε μια κλωτσιά στο βουνό. Στο σημείο που χτύπησε η οπλή του αλόγου ανέβλυσε πηγή με πεντακάθαρο νερό η οποία ωνομάσθη Ιπποκρήνη. Οι ηττημένες Πιερίδες θυγατέρες μεταμορφώθησαν σε όρνεα.

Ο Κιθαιρώνας βασιλιάς των Πλαταιών σε μια διαμάχη σκότωσε τον αδελφό του Ελικώνα γι΄ αυτό και οι θεοί του Ολύμπου έδωσαν στα δυο γειτονικά βουνά της περιοχής τα ονόματα Κιθαιρώνας και Ελικώνας. Τον Κιθαιρώνα τον έκαναν κατοικία των κακών Ερινυών και τον Ελικώνα κατοικία των Μουσών© Copyright Oreivatein 1997-2017 - All rights reserved