Ορεινή Ταξιαρχία Αιανής Οι διαδρομές της ΟΤΑ
Φωτογραφίες
Εθιμα
Αγρια πουλιά
Ο πελαργός
Εξοπλισμός

Πώς ξεκίνησε

Ο σύλλογος "Ορειβατική Ταξιαρχία" ιδρύθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου του 2000. Έχει έδρα το χωριό Αιανή Κοζάνης και τα εγγεγραμμένα μέλη του αριθμούν τα 40. Παρόλο που η ίδρυσή του είναι πρόσφατη, η επαφή με το βουνό και τη φύση προχωρεί αρκετά χρόνια πίσω στο παρελθόν. Νεαροί του χωριού αναρριχώνταν στα βράχια της περιοχής, για να κυνηγήσουν αυγά περιστεριών, να κολυμπήσουν σε απότομα ρυάκια και για διασκέδαση. Αλλοι πεζοπορούσαν χιλιόμετρα κατά μήκος του ποταμού Αλιάκμονα για ψάρεμα ή ευφορία.

Πολλοί από μας έκαναν αναβάσεις στα βουνά της Μακεδονίας σε μικρές παρέες ή με διάφορους ορειβατικούς συλλόγους. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, ότι μέσα από τη δημιουργία ενός συλλόγου θα μπορούσαν όλες αυτές οι δραστηριότητες να γίνουν πιο αποτελεσματικές, ώστε να περνούν στην κοινή μνήμη και να προστίθενται ως εμπειρία στο αποθεματικό των φίλων της φύσης. Ζώντας μέσα στο βεβαρυμένο περιβάλλον της Κοζάνης (θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, αμίαντος, χρώμιο) προσπαθούμε να εκδικηθούμε την καθημερινή μόλυνση με συχνές αποδράσεις στη φύση.

Η Ορειβατική Ταξιαρχία δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς, όσες επιτρέπουν οι δυνατότητές της, με ιδιαίτερη προτίμηση τις άγνωστες -παρ΄ ότι κοντινές- διαδρομές. Αποστολές σε κορυφές, διάσχιση φαραγγιών, είσοδοι σε σπήλαια, πεζοπορίες σε παλιά μονοπάτια, ελεύθερες αναρριχήσεις κ.α., πάντα με συνοδεία την παρατήρηση, τη μελέτη και την ιστορία.

Όλες σχεδόν οι τελευταίες διαδρομές μας δημοσιοποιούνται στον τοπικό τύπο, για να δείξουν με ένα πρώτο στίγμα τη λανθάνουσα ομορφιά που μας περιβάλλει. Ταυτόχρονα η "Ορειβατική Ταξιαρχία" παρεμβαίνει προσφέροντας στον τοπικό πολιτισμό με εκδηλώσεις, ομιλίες, προβολές, έχοντας ως γνώμονα και σκοπό την αρμονική συνύπαρξη της τεχνολογίας με τη φύση.

Διεύθυνση: Ορειβατική Ταξιαρχία Αιανής, 500 04 ΑΙΑΝΗ.
Τηλέφωνα: 0461 -98318, 097 -2510671
© Copyright Oreivatein 1997-2017 - All rights reserved