Αχέρων

του Χαράλαμπου Γκούβα
   Γεωγραφία

   Τροφοδοτικά, ο Αχέρων δέχεται τά νερά του Πυριφλεγέθοντα, του Κωκκυτού, και του Βωβού ποταμού. Η λίμνη Αχερουσία αποστραγγίσθηκε μεταπολεμικά και ένα περίπλοκο δίκτυο αρδευτικών καναλίων διασχίζει τον κάμπο του Μεσοπόταμου και της Αμμουδιάς, κάνοντας δύσκολη μια αντικειμενική γεωγραφική περιγραφή του ποταμού. Δυστυχώς, η γεωγραφική αλήθεια είναι δύσκολο να δεθεί με τη μυθολογική περιγραφή, όπως θα παρατηρήσει κανείς στη συνέχεια του κειμένου αυτού.

   Ο Πυριφλεγέθων (= Πυριφλογάτος, ποταμός φωτιά, πύρινος ποταμός), μυθολογικά αντιστοιχεί στο λεγόμενο «Σουλιώτικο Ρέμα» (γκραβούρα του Laurembergio 1653, Χαρ.Γκούβας 1994). Kατά μία άποψη «ο Πυριφλεγέθοντας (= θρακαναμμένος) είναι το ποτάμι του Καναλακίου, ο σημερινός Κάκαβας του οποίου τα νερά έπεφταν στον Αχέροντα και από εκεί στην Αχερουσία λίμνη. Το όνομα αποδίδεται σε φωτιές - σπινθήρες πού αναφέρονται μέσα στο ποτάμι. Οι φωτιές αυτές αποδίδονται σε πιθανές φωσφορούχες ουσίες πού έκαναν τά ξύλα δένδρων να σπινθηρίζουν» (Σπύρος Μουσελίμης, 1966). Κατά δεύτερη άποψη, προφανώς το όνομα αποδίδεται στην πίστη των Αρχαίων ότι ο Πυριφλεγέθων λόγω του κρότου στη συμβολή- προέρχεται από το «πύρ» των εγκάτων της γής. Kατά άλλη άποψη η οποία αναγράφεται στο επίσημο τουριστικό οδηγό της Νομαρχίας Πρέβεζας, Ο Πυριφλεγέθων ποταμός ταυτίζεται με τον Βουβοπόταμο (Βωβός Ποταμός) (Ελενα Παλάσκα, Λάζαρος Συνέσιος, Πρέβεζα, 1996) (ΣΣ: λάθος).

     Ο Κωκυτός (= Θρήνος, ποταμός του Πένθους), ονομάσθηκε έτσι από τους θρήνους και τά μοιρολόγια των επισκεπτών του Νεκρομαντείου. Είναι το ποτάμι της Παραμυθιάς, ο Σελλήεντας των αρχαίων και εκβάλει στον Αχέροντα μετά το Νεκρομαντείο. Κατά μία άποψη ταυτίζεται με τον Μαυροπόταμο (Μαύρο ποταμό) (Λάζαρος Συνέσιος, Ελενα Παλάσκα, 1996). (ΣΣ: λάθος).

     Η Στύξ (Στυγός), αποτελεί αρχαίο συμβολισμό του παγωμένου νερού, χωρίς συγκεκριμένη γεωγραφική χωροταξία. Kατά μία άποψη είναι το πλατύ μεγάλο και βαθύ βάραθρο «Σταγοί» (σταγός= στέρνα στα Αρβανίτικα) επί του λόφου Ερημίτης βορειοδυτικά του χωριού Μεσοπόταμος Αναφέρεται στην Ομήρου Οδύσσεια λ.57 και Ιλιάδα 41-51. (Σπύρος Μουσελίμης, 1966) . Κατά άλλη άποψη όμως, τα «Υδατα της Στυγός» , ή ο «Καταρράκτης της Στύγας» γκρεμίζεται από μια μικρής παροχής αλλά μόνιμη πηγή που βγαίνει στις νότιες πλαγιές της Νερραϊδορράχης των Αροανείων ορέων (Χελμός) στην περιοχή των Καλαβρύτων της Πελοπονήσου . Εχει ύψος 150 μέτρα περίπου και στη βάση του ανοίγεται μια μικρή σπηλιά η είσοδος του Αδη για τους αρχαίους. (Τ.Αδαμακόπουλος: «Τα βουνιά του Μωριά», σελίδα 107, έκδοση 1988).

     Τις πρώτες φωτογραφίες του Αχέροντα στην ιστορία-ασπρόμαυρες- πήρε ο Σπύρος Μελετζής, ο φωτογράφος της αντίστασης, το 1938, σε βατά σημεία του. Γράφει ο ίδιος: «Η καρδιά μου πήγαινα να σπάσει από φόβο. Ημουνα μόνος σ'αυτή την ερημιά και πάλευα με υπερφυσικές δυνάμεις» (Σπύρος Μελετζής, Φωτογραφικό Λεύκωμα, σελ.31, έκδοση Museum moderner Kunst, Vienna Austria, 1992).

     Σήμερα, το πληρέστερο φωτογραφικό αρχείο του Αχέροντα ποταμού, από το τροφοδοτικό τμήμα έως τη θάλασσα , σε έγχρωμα Slides διαθέται ο Χαράλαμπος Γκούβας. Για τη συλλογή αυτή 300 Slides , χρειάσθηκαν 8 χρόνια και τουλάχιστον 10 εξορμήσεις στο ποτάμι με διαφορετικό εξοπλισμό κάθε φορά (Rafting, Kayak, αναρρίχηση, πεζοπορία, κολύμβηση). Για τις «Πύλες του Αδη», χρησιμοποιήθηκε η αδιάβροχη φωτογραφική μηχανή Canon Prima AS1, ενώ για τά υπόλοιπα τμήματα Camera Minolta XD7 με ευρυγώνιο φακό 28mm και Zoom τηλεφακό 28/210mm. - Το 1997 εκτυπώθηκε για πρώτη φορά Poster με τη χαράδρα του Αχέροντα σε 3000 αντίτυπα, που περιλαμβάνει και τις «Πύλες του Αδη» (Στενά του Αχέροντα). Τέλος, την πρώτη βιντεοσκόπηση των στενών του Αχέροντα, στο Δ Τμήμα, έκανε ο Θωμάς Τσεκούρας, φωτογράφος και σκηνοθέτης τον Ιούλιο 1993. Τα στενά του Αχέροντα στο Γ Τμήμα δεν έχουν βιντεοσκοπηθεί μέχρι το 1997, λόγω έλλειψης αδιάβροχης βιντεοκάμερας. Toν Μάιο 2000, οι πληροφορίες του πανόντος κειμένου σχετικά με τον Αχέροντα Ποταμό, τοποθετήθηκαν σε διεύθυνση του δικτύου Internet σε δύο γλώσσες. Ελληνικά και Αγγλικά. Τo site (URL) είναι το http://www.oreivatein.com και επίσης το http://www.oreivatein.gr.

Σελίδα 3 από 7
previous next© Copyright Oreivatein 1997-2017 - All rights reserved