Τα Ευρωπαϊκά και εθνικά μονοπάτια μεγάλων διαδρομών Ε4, Ε6 & Ο


Το δίκτυο των ευρωπαϊκών και εθνικών μονοπατιών στην Ελλάδα
Ευρω-οδοιπορία 2001
Χάρτης Ελλάδας (όλα τα μονοπάτια)
Χάρτες Ελλάδας (Ε4)
Χάρτες Ευρώπης (Ε4, Ε6)
Ε4: Περιγραφή των διαδρομών
Ε4: Αναλυτικός πίνακας χρόνων και υψομέτρων
Ε4: Νέα διαδρομή στα σύνορα με την Βουλγαρία
Ε4: Περιγραφή των διαδρομών του τμήματος της Κρήτης
Ε6: Αναλυτικός πίνακας χρόνων και υψομέτρων
map

ΔΙΑΔΡΟΜΗ Ι (Βόρειο Τμήμα): Φλώρινα - Πύργοι

Το Ε4 ξεκινάει από την Φλώρινα με κατεύθυνση το εγκαταλελειμμένο χωριό Κορυφή (3.30 ώρες πορεία), το οποίο παρακάμπτουμε ακολουθώντας το δρόμο προς Βίτσι και Νυμφαίο (8 ώρες πορεία σύνολο 44 χιλ). Στο χωριό υπάρχει ξενοδοχείο και εστιατόριο.

Από το Νυμφαίο μετά από πορεία 5.30 ωρών, (19 χιλ) διασχίζοντας πυκνά δάση οξιάς και βελανιδιάς με τρεχούμενο νερό φθάνουμε στη μικρή πόλη Ξυνό Νερό. Από το Ξυνό Νερό με λεωφορείο ή ταξί φθάνουμε στο συνοικισμό Αγ. Παντελεήμονα στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδος (7 χιλ) μέσω Αμυνταίου. Από το Αμύνταιο υπάρχει και μονοπάτι για Αγ. Παντελεήμονα, αλλά είναι απαραίτητη η διανυκτέρευση στο Αμύνταιο (υπάρχει μόνο ένα ξενοδοχείο Ε' κατηγορίας).

Από τον Αγ. Παντελεήμονα με βάρκα ( διαδρομή 20' ) περνάμε στο χωριό Μανιάκι. Ο εστιάτορας στον Αγ. Παντελεήμονα αναλαμβάνει να ειδοποιήσει τους ψαράδες με τις βάρκες. Από το Μανιάκι μετά από 1.30' ώρες δρόμο (7 χιλ) φτάνουμε στο χωριό Πύργοι. Η διανυκτέρευση γίνεται σε αντίσκηνα ή σπίτια που θα δεχθούν να σας φιλοξενήσουν.

Υπεύθυνος για τη διαδρομή Φλώρινα - Πύργοι είναι Σ.Ο.Χ. ΦλώριναςΠύργοι - Σέλι

Από τους Πύργους ακολουθώντας το χωματόδρομο αρχίζουμε ν' ανεβαίνουμε τις πλαγιές του Βέρμιου διασχίζοντας δάση και βοσκότοπους, φθάνουμε σε υψόμετρο 1.800 μέτρα και μετά κατεβαίνουμε προς το καταφύγιο Τρία Πηγάδια ( διαδρομή 7 ώρες), όπου προβλέπεται διανυκτέρευση. Κατά μήκος της διαδρομής υπάρχουν πηγές.

Για κλείσιμο θέσης υπεύθυνος ο Ε.Ο.Σ. Νάουσας

Από το καταφύγιο Τρία Πηγάδια ανεβαίνουμε μέσα από πυκνό δάσος οξιάς στη Θέση Πέντε Πηγάδια (1.800 μ.) όπου υπάρχει και πηγή κι από εκεί πάλι μέσα από δάσος και βοσκότοπους φθάνουμε στο καταφύγιο Σέλι.

Για κλείσιμο Θέσης υπεύθυνος Σ.Χ.Ο. Βέροιας Υπεύθυνος για τη διαδρομή Πύργοι -Σέλι Ε.Ο.Σ. Νάουσας.Παναγία Σουμελά - Ριζώματα

Από το καταφύγιο Σέλι και μετά από πορεία 7 ωρών φθάνουμε στην Παναγία Σουμελά, περνώντας την πεδιάδα «Καρατσαίρ» και τον οικισμό Ξηρολίβαδο. Στην Παναγία Σουμελά υπάρχει ξενώνας και εστιατόριο. Στον ξενώνα είναι αδύνατη η διαμονή από 10-20 Αυγούστου.

Από την Παναγία Σουμελά κατηφορίζουμε στο χωριό Καστανιά, συνεχίζουμε προς το χωριό Σφηκιά περνώντας απ' το φράγμα του Αλιάκμονα και φτάνουμε στο χωριό Ριζώματα (600 μ.) μετά από 8 ώρες πορεία (νερό βρίσκουμε προς το τέλος της διαδρομής) όπου η διανυκτέρευση γίνεται σε σπίτια μετά από συνεννόηση με τον γραμματέα της κοινότητας.

Για να διασχίσουμε το φράγμα είναι απαραίτητο να ειδοποιηθεί η Δ/νση του Υδροηλεκτρικού εργοστασίου τηλ (0331 ) 29714, 22645. Την Δ/νση του εργοστασίου αναλαμβάνει να ειδοποιήσει ο Σ.Χ.Ο. Βέροιας.

Υπεύθυνος για την διαδρομή είναι Σ.Χ.Ο. Βέροιας.Δερβένι - Λιτόχωρο

Από τα Ριζώματα ανηφορίζουμε τις πλαγιές των Πιερίων προς το Δερβένι διασχίζοντας δάσος οξιάς και στη συνέχεια φτάνουμε στο χωριά Καταφύγι Κοζάνης μετά από πορεία 6 ωρών. Η διανυκτέρευση μπορεί να γίνει σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ή στο καταφύγιο που βρίσκεται στη Θέση Μπάρα και 6 ώρες από το χωριό Ριζώματα. Για κράτηση θέσεων στο καταφύγιο υπεύθυνος ο Σ.Ε.Ο. Κοζάνης

Από το καταφύγιο Κοζάνης ακολουθούμε το μονοπάτι προς το καταφύγιο, διασχίζουμε το οροπέδιο της Αβδέλας ως την Τούφα Καραγεώργη και μέσα από δάση κωνοφόρων και από οξιές φθάνουμε στο καταφύγιο 'Άνω Μηλιές μετά από 6 περίπου ώρες.

Υπεύθυνος για κράτηση θέσης ο Ε.Ο.Σ. Κατερίνης

Από το καταφύγιο 'Άνω Μηλιές, ακολουθώντας το σημαδεμένο μονοπάτι φτάνουμε στο χωριό Μεσαία Μηλιά -2.30' ώρες δρόμος- και στη συνέχεια στην Κάτω Μηλιά ακολουθώντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο των 4 χιλ.

Από την Κάτω Μηλιά και διασχίζοντας το δρόμο Κατερίνης Ελασσόνας, ακολουθούμε τους χωματόδρομους προς τα χωριά Λόφος, Βροντού, Δίον και καταλήγουμε στο Λιτόχωρο όπου υπάρχει δυνατότητα διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Υπεύθυνος για τη διαδρομή Δερβένι-Λιτόχωρο είναι ο Ε.Ο.Σ. Κατερίνης.Σκολιό - Λιβαδερό

Από το Λιτόχωρο και ακολουθώντας το μονοπάτι στην χαράδρα του Ενιπέα φθάνουμε σε 4 ώρες στα Πριόνια (1.000 μ.). Από τα Πριόνια άλλες τρεις ώρες δρόμος και φθάνουμε στο καταφύγιο Α' του Ολύμπου (2.100 μ.) όπου υπάρχει δυνατότητα διανυκτέρευσης. Για κράτηση θέσης υπεύθυνος είναι ο Ε.Ο.Σ. Λιτόχωρου.

Από το καταφύγιο Α' το μονοπάτι ανεβαίνει πολύ δύσβατο και ανηφορικό ως την κορυφή Σκολιό (2.911 μ.) -3 ώρες- και συνεχίζει στο χωριό Κοκκινοπηλός (1.200 μ.) μετά από συνολική πορεία 8 ωρών. Νερό υπάρχει μία ώρα πριν φθάσουμε στο χωριό. Η πορεία αυτή χαρακτηρίζεται δύσκολη Ε' βαθμού.

Στο χωριό Κοκκινοπηλός υπάρχουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και εστιατόρια.

Από τον Κοκκινοπηλό μετά από πορεία σε μονοπάτια και αμαξιτό δρόμο φθάνουμε σε 4.30' ώρες στο χωριό Λιβάδι Ολύμπου, όπου προβλέπεται διανυκτέρευση στο δημοτικό ξενώνα.

Από το Λιβάδι Ολύμπου το μονοπάτι συνεχίζει ομαλά μέχρι Σαραντάπορο - 4 ώρες πορεία. Παίρνουμε το νέο δρόμο Ελασσόνας-Κοζάνης με κατεύθυνση τα Τσαπουρνιά, εύκολη διαδρομή μιας ώρας. Το χωριό έχει ενοικιαζόμενα δωμάτια και προσφέρεται για διανυκτέρευση.

Από τα Τσαπουρνιά το μονοπάτι συνεχίζει στις δασωμένες περιοχές του βουνού Καμβούνια και μετά 3 ώρες φτάνουμε στο χωριό Λιβαδερό. Η διανυκτέρευση στο Λιβαδερό είναι προβληματική καθώς δεν υπάρχουν δωμάτια ή ξενώνας.

Υπεύθυνος για την διαδρομή Σκολιό-Λιβαδερό είναι ο Ε.Ο.Σ. ΕλασσόναςΛιβαδερό - Φλαμπουρέσιο

Από το Λιβαδερό συνεχίζουμε την πορεία προς Καμβούνια και φθάνουμε μετά 6 ώρες στη Δεσκάτη όπου υπάρχουν ξενοδοχεία και εστιατόρια. Από τη Δεσκάτη και ακολουθώντας νότια χωματόδρομους προς τα χωριά Φλαμπουρέσιο και Καστράκι φτάνουμε στα Μετέωρα -2 ημέρες συνολικά πορεία-. Η διαδρομή αυτή καθώς δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον μπορεί να γίνει με λεωφορείο ή ταξί.

Στο Καστράκι και Μετέωρα υπάρχουν Campings, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια κλπ.

Υπεύθυνος για τη διαδρομή Λιβαδερό-Φλαμπουρέσιο είναι o Φ.Ο.Χ.Σ. Δεσκάτης
map

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΙΙ (μεσαίο τμήμα): Μετέωρα - Βραγγιανά

Από τα Μετέωρα ακολουθώντας το μονοπάτι στο βουνό Κερκέτιο φτάνουμε στο χωριό Γλυκομηλιά. Η διανυκτέρευση γίνεται σε σπίτια. Από τη Γλυκομηλιά συνεχίζουμε για Ελάτη όπου υπάρχει ξενοδοχείο και εστιατόριο. Η συνολική διαδρομή Μετέωρα-Ελάτη είναι 10 περίπου ώρες. Από το χωριό Ελάτη και μπαίνοντας στην περιοχή της Νότιας Πίνδου, φτάνουμε σε 4 ώρες στο χωριό Στουρναρέικο όπου προβλέπεται διανυκτέρευση σε σπίτια.

Η διαδρομή Στουρναρέικα - θέση Γκρόπα (12 χιλ. δημόσιος δρόμος), είναι προτιμότερο να γίνει με λεωφορείο της γραμμής. Από την Θέση Γκρόπα το μονοπάτι ανεβαίνει προς Αχλαδιά (1.700 μ.) και στη συνέχεια κατεβαίνει προς την Αργιθέα -7 ώρες πορεία.

Στο χωριό Αργιθέα υπάρχει ξενώνας και εστιατόρια. Από την Αργιθέα ακολουθούμε τα μονοπάτια και τους δασικούς δρόμους προς το βουνό Καράβα και στη συνέχεια προς το χωριό Βλάσιο για να καταλήξουμε στο χωριό Πετρίλο όπου υπάρχει ξενώνας για διανυκτέρευση και εστιατόρια. Η διαδρομή έχει πολλές πηγές.

Από το χωριό Πετρίλο ανεβαίνουμε στο διάσελο, κατεβαίνουμε προς το χωριό Κουτσέσα, ακατοίκητο το χειμώνα και φτάνουμε στο χωριό Βραγγιανά, (6 ώρες πορεία) όπου υπάρχει ξενώνας κοινοτικός και εστιατόρια.

Υπεύθυνος για τη διαδρομή Μετέωρα - Βραγγιανά είναι ο Χ.Ο.Σ. ΤρικάλωνΒραγγιανά - Κρίκελλο

Από τα Βραγγιανά κατεβαίνουμε το Φαράγγι του Αγραφιώτη, ακολουθούμε το μονοπάτι προς το χωριό Τρίδενδρο, διασχίζουμε το ποτάμι και φθάνουμε μετά από πορεία 5.30 ώρες στο χωριό 'Άγραφα όπου υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια για διανυκτέρευση

Από τα Άγραφα ακολουθώντας το χωματόδρομο και μετά πορεία 5 ωρών φθάνουμε στον οικισμό Βαρβαριάδα στις όχθες του Αγραφιώτη. Από την Βαρβαριάδα ακολουθούμε το δημόσιο δρόμο (12 χιλ.) προς το Κερασοχώρι όπου υπάρχει ξενώνας για διανυκτέρευση Από την Βαρβαριάδα υπάρχει δυνατότητα λεωφορείου ή ταξί επίσης για το Καρπενήσι.

Από το Κερασοχώρι συνεχίζουμε προς Βίνιανη κι ακολουθώντας το μονοπάτι στις πλαγιές του Τυμφρηστού φτάνουμε στην πόλη του Καρπενησίου. Από το Καρπενήσι, παίρνουμε κατεύθυνση προς το χωριό Καλλιθέα (1 ώρα πορεία, υπάρχει πηγή), συνεχίζουμε προς το χωριό Μυρίκη (45&127; πορεία, υπάρχει πηγή), και ακολουθώντας δασικούς δρόμους και 2 χιλ. ασφαλτόδρομο φτάνουμε στο χωριό Κρίκελλο μετά πορεία 4-5 ωρών. Στο Κρίκελλο υπάρχουν ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Υπεύθυνος για την διαδρομή Βραγγιανά-Κρίκελλο είναι ο Ε.Ο.Σ. Καρπενησίου:Κρίκελλο - Καλοσκοπή

Από το Κρίκελλο παίρνουμε το μονοπάτι προς τον ποταμό Κρικελλιώτη και φθάνουμε μετά από πορεία 5 ωρών σε μονοπάτια και δασικό δρόμο στο χωριά Σταυροπήγι (ορεινό χωριό ακατοίκητο το χειμώνα). Στο χωριό υπάρχει ξενώνας και εστιατόριο. Από το Σταυροπήγι ακολουθούμε τη σήμανση προς τα χωριά Μονδρινή (2 ώρες πορεία, υπάρχει πηγή), Λεύκα 2.30 ώρες πορεία, για να καταλήξουμε στο χωριό Γραμμένη Οξιά -1.30 ώρες πορεία περίπου. Στην Γραμμένη Οξιά υπάρχουν ξενώνες και εστιατόρια.

Από τη Γραμμένη Οξιά παίρνουμε το μονοπάτι προς Κάτω Χωριό και στη συνέχεια διασχίζουμε τον ποταμό Εύηνο για να ανέβουμε στην Αρτοτίνα όπου υπάρχει ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια και εστιατόρια. Από την Αρτοτίνα ανεβαίνουμε στην ΒΑ πλαγιά του Γιδοβουνου (1.500 μ.), διασχίζουμε τα Μουσουνιτσιώτικα Λιβάδια, κατηφορίζουμε το απότομο μονοπάτι προς Προφήτη Ηλία για να φτάσουμε μετά 6.30 ώρες στο χωριό Αθανάσιο Διάκο. Στο χωριό υπάρχει ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια και εστιατόρια.

Από τον Αθανάσιο Διάκο ακολουθούμε το δρόμο προς Κάτω Μουσουνίτσα, διασχίζουμε τον ποταμό Μόρνο για να φτάσουμε στο χωριό Στρόμη μετά από πορεία 3.30 ωρών (υπάρχει πηγή). Η πορεία συνεχίζεται ανοδική σε δασικούς δρόμους για 3.30 ώρες μέχρι την Καλοσκοπή όπου υπάρχει ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια και εστιατόριο.

Υπεύθυνος για την διαδρομή Κρίκελλο-Καλοσκοπή είναι ο Ε.Ο.Σ. Λαμίας:Καλοσκοπή - Δελφοί

Από την Καλοσκοπή για να πάρουμε το μονοπάτι προς Γέρο-Λέκκα πρέπει να περπατήσουμε μέχρι το 51 ο χιλ. του δρόμου Λαμία-Αμφισα. Η διαδρομή αυτή συνιστάται να γίνει με ταξί ή λεωφορείο.

Από το 51 ο χιλ. παίρνουμε το αρκετά δύσκολο μονοπάτι διασχίζοντας το ελατόδασος προς την κορυφή Γερο-Λέκκα (1.700 μ.) περνάμε την πηγή Αργοστίλια και φτάνουμε στο χωριό Επτάλοφο μετά 7 ώρες πορεία. Στον Επταλοφο υπάρχουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και εστιατόρια.

Από το χωριό Επτάλοφο, ανεβαίνουμε το μουλαρόδρομο μέχρι το οροπέδιο (3 ώρες πορεία) και συνεχίζουμε στο δασικό δρόμο και σε μονοπάτια κατηφορίζοντας προς τους Δελφούς (3 ώρες πορεία). Οι Δελφοί είναι ο τελευταίος σταθμός πριν περάσουμε στην Πελοπόννησο.

Υπεύθυνος για την διαδρομή Καλοσκοπή-Δελφοί είναι ο Χ.Ο.Σ. Αμφισας:
map

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΙΙΙ (Νότιο Τμήμα): Δελφοί - Διακοφτό

Από Δελφούς μετά πορεία 3 περίπου ωρών μέσα από ελαιώνες και πηγές, φτάνουμε στην Κίρρα, απ' όπου με το λεωφορείο κατευθυνόμαστε για το λιμάνι του Αγ. Νικολάου απ' όπου το φέρυ μποτ μας μεταφέρει στο Αίγιο (Πελοπόννησο). από εδώ ξεκινά το Νότιο Τμήμα του Ε4.

Από το Αίγιο μετά 2.30 - 3 ώρες πορεία μέσα από δενδροκαλλιέργειες φτάνουμε στο Διακοφτό, όπου υπάρχουν ξενοδοχεία και εστιατόρια.Διακοφτό - Καλάβρυτα

Από το Διακοφτο διασχίζουμε το φαράγγι του Βουραϊκού και φτάνουμε μετά 3 ώρες στο χωριό Ζαχλωρού. Από τη Ζαχλωρού συνεχίζουμε προς Καλάβρυτα (2.30 ώρες περίπου) όπου και υπάρχουν ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ.Καλάβρυτα - Πλανητέρο

Από τα Καλάβρυτα ακολουθούμε τη σήμανση προς το χωριό Κάτω Λουσούς (2.30 ώρες πορεία), και συνεχίζουμε Ν.Α., διασχίζουμε τη χαράδρα όπου υπάρχει πηγή για να φτάσουμε στο χωριό Πλανητέρο (3 ώρες περίπου πορεία). Στο Πλανητέρο υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και πρόχειρο φαγητό.Πλανητέρο - Λυκούρια

Από το Πλανητέρο το σηματοδοτημένο μονοπάτι οδηγεί προς τα χωριά Άρμπουνα και Αγ. Νικόλαος περνώντας από την πηγή του Αροανείου. Από Αγ. Νικόλαο ακολουθούμε το μονοπάτι προς Τουρλάδα, Κρινόφυτα και προς Λυκούρια (7 ώρες πορεία). Στο χωριό Λυκούρια υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια.Λυκούρια - Δάρας

Από τα Λυκούρια το μονοπάτι οδηγεί μέσα από τις πηγές του Λάδωνα στο χωριό Παγκράτιο (3 ώρες πορεία περίπου). Από το Παγκράτιο μετά πορεία 1.30 ώρες φτάνουμε στο χωριό Δάρας. Η διανυκτέρευση μπορεί να γίνει στην Τρίπολη όπου πηγαίνουν με λεωφορείο ή ταξί.Δάρας - Βυτίνα

Από το Δάρα μετά πορεία 2 ωρών μέσα από καλλιέργειες με μηλιές και πηγές φτάνουμε στο χωριό Κομενίτσα και στη συνέχεια (1.30' ώρες πορεία) στο χωριό Νυμφασία, όπου υπάρχει δυνατότητα φαγητού. Από τη Νυμφασία σε 45 φτάνουμε στη Βυτίνα (1.050 μ.), όπου υπάρχουν ξενοδοχεία και εστιατόρια.Βυτίνα - Καταφύγιο Μαινάλου

Από τη Βυτίνα ακολουθούμε τη διαδρομή προς Λεβίδι και περνώντας από δασικούς δρόμους φθάνουμε στο καταφύγιο (6 ώρες πορεία ).

Υπεύθυνος καταφυγίου είναι ο Ε.Ο.Σ. ΤριπόλεωςΚαταφύγιο Μαινάλου - Τρίπολη

Από το καταφύγιο το μονοπάτι βγάζει στο δημόσιο δρόμο Τρίπολη - Καλάβρυτα τον οποίο και ακολουθούμε με κατεύθυνση προς Τρίπολη επί 2 χιλ. για να φθάσουμε μετά από συνολική πορεία 3 ωρών, στο χωριό Κάψα.

Από την Κάψα ακολουθούμε τη σήμανση προς το χωριό Περιθώρι (2.30 ώρες πορεία περίπου). Από το Περιθώρι παίρνουμε τον ασφαλτόδρομο (6 χιλ. περίπου) για να φθάσουμε Τρίπολη. Η Τρίπολη είναι μεγάλη πόλη με ξενοδοχεία και εστιατόρια.Τρίπολη - Αγ. Πέτρος

Από την Τρίπολη με λεωφορείο φθάνουμε στο χωριό Στάδιο (7 χιλ.) απ' όπου παίρνουμε τον χωματόδρομο για τα χωριά Ψηλή Βρύση, Άνω Δολιανά (1.000 μ.) και τέλος Αγ. Πέτρο (1.050 μ.) (3.30 ώρες πορεία) όπου υπάρχει ξενοδοχείο και εστιατόριο.Αγ. Πέτρος - Βρέσθενα

Από τον Αγ. Πέτρο ακολουθούμε το δασικό δρόμο διασχίζουμε το δάσος και φθάνουμε στο χωριό Καρυές (10 χιλ.). Από τις Καρυές, πάντα διασχίζοντας το δάσος και μετά πορεία 2.30 περίπου ωρών φθάνουμε στο χωριό Βρέσθενα, όπου η διανυκτέρευση γίνεται μόνο σε αντίσκηνα.Βρέσθενα - Σπάρτη

Από τα Βρέσθενα το μονοπάτι οδηγεί στο χωριό Θεολόγος και στη συνέχεια φθάνουμε στη Σπάρτη αφού περπατήσουμε τα 2 χιλ. τον ασφαλτόδρομο Τρίπολη - Σπάρτη. Στη Σπάρτη υπάρχουν ξενοδοχεία και εστιατόρια.Σπάρτη - Αναβρυτή

Από τη Σπάρτη με λεωφορείο (5 χιλ.) φθάνουμε στο Μυστρά απ' όπου το μονοπάτι μας οδηγεί στο χωριό Αναβρυτή (2.30 ώρες) όπου υπάρχει ξενώνας κοινοτικός.Αναβρυτή - Καταφύγιο Ταυγέτου

Από το χωριά Αναβρυτή και μετά 7 ώρες πορεία περίπου (στο τέλος της διαδρομής υπάρχει νερό), φθάνουμε στο καταφύγιο του Ταϋγέτου, δυναμικότητας.

Υπεύθυνος είναι ο Ε.Ο.Σ. ΣπάρτηςΚαταφύγιο - Μονή Παναγίας Γιάτρισσας

Από το Καταφύγιο του Ταϋγέτου και μετά από 7 ώρες πορεία περίπου σε δασικούς δρόμους με πηγές, φθάνουμε στη Μονή της παναγίας της Γιάτρισσας (1.000 μ.) η οποία είναι ανοικτή από Μάιο ως Σεπτέμβριο. Η διανυκτέρευση γίνεται στο χωριό Καστάνια.Μονή - Γύθειο

Από τη Μονή της Παναγίας της Γιάτρισσας μετά μια ώρα περίπου πορεία φτάνουμε στο χωριό Καστάνια. Από τα Καστάνια αφού περάσουμε τους οικισμούς Βαρδούνια και Δεσφίνα, τα χωριά Αχουματά, Πλάτανος και Αγ. Βασίλειος φθάνουμε στο Γύθειο όπου είναι ο τελικός σταθμός. Στο Γύθειο υπάρχουν ξενοδοχεία, εστιατόρια καθώς και σύνδεση απ' ευθείας με λεωφορείο για Αθήνα.

Υπεύθυνος για το Νότιο Τμήμα Ε4 είναι η Ε.Ο.Ο.Σ.


© Copyright Oreivatein 1997-2017 - All rights reserved