Σανταμέρι Αχαΐας - Ενα μικρό αναρριχητικό πεδίο


Από τη Βαράσοβα, κοιτάζοντας απέναντι, εκεί δυτικά της Πάτρας ίσως να έχουμε δει αυτή τη χαρακτηριστική "μύτη" που ξεπροβάλλει στον ορίζοντα. Πρόκειται για το βουνό Σκόλλις ή Σανταμεριάνικο, ένα ιστορικό πετροβούνι της Αχαΐας που κρύβει αρκετά εξωκλήσια στις απότομες και βραχώδεις πλαγιές του. Με αφορμή αυτά λοιπόν, ξεκινώντας μια μέρα να δω το βουνό από κοντά, ανακάλυψα εκεί στη δυτική του πλευρά, πάνω από το χωριό Σανταμέρι (όπου και το όνομα του βουνού), ένα μικρό σπορ αναρριχητικό πεδίο.

Ένας λείος ασβεστολιθικός τοίχος καλής ποιότητας, με μικρή αρνητική κλίση, γύρω στα 25 μ ύψος και άλλα τόσα και παραπάνω μέτρα πλάτος. Στη μέση του ακριβώς, μια χαραμάδα χαρακτηριστικότατη, που στο τέλος σβήνει, με άφησε έκπληκτο. Να η πρώτη χαρακτηριστική διαδρομή, σκέφθηκα. Έτσι μετά από μερικές ημέρες, εφοδιασμένος με τα απαραίτητα υλικά "άνοιξα" τη διαδρομή αυτή.

Μέχρι στιγμής στο βράχο τούτο υπάρχουν 4 πολύ όμορφες διαδρομές εξοπλισμένες με πλακέτες και μόνιμα ρελέ. Εκτός από αυτά, εκεί γύρω υπάρχουν και άλλα βράχια που μπορούν να ανοιχθούν διαδρομές ακόμα και με καρύδια, φρεντς κλπ.

Για να φθάσουμε στο Σανταμέρι παίρνουμε τη Νέα Εθνική οδό Πάτρας-Πύργου. Στο ύψος της διασταύρωσης για βιομηχανική ζώνη (υπάρχει σχετική πινακίδα), 16 km από Πάτρα, στρίβουμε αριστερά και ακολουθούμε το δρόμο όπου μετά από 4 km στρίβουμε δεξιά για Σανταμέρι (υπάρχει πινακίδα). Κατόπιν ακολουθούμε το δρόμο και αφού περάσουμε τα χωριά Καλαμάκι,, Σουδενέικα φθάνουμε στο χωριό Τζαϊλο (Πηγάδια) όπου βλέπουμε ξαφνικά το βουνό μπροστά μας. Μετά από το χωριό αυτό ακολουθούμε τη δεξιά διασταύρωση προς το Σανταμέρι (Πάτρα-Σανταμέρι 45 km). Πριν το χωριό αριστερά μας υπάρχει δρόμος που μας βγάζει δίπλα στα βράχια, σ' ένα πλάτωμα με ένα εκκλησάκι και μερικά σπίτια. Από το πλάτωμα αυτό γίνονται πτήσεις και αγώνες παραπέντε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΡΕΛΗΣ

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
  • 1. "ΣΑΪΤΑ" ΙΧ+/Χ-, 20/5/96 (Τορέλλης Γιαν.)
  • 2. "ΟΧΙΑ" VIII+, 25/3/96 (Τορέλλης Γιαν.)
  • 3. "ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ" VII 20/3/96 (Τορέλλης Γιαν.)
  • 4. "ΑΣΤΡΙΤΗΣ" VIII+/IX-? 21/12/96 (Τορέλλης Γιάν.)


  • © Copyright Aris Theodoropoulos 1997-2017 - All rights reserved