Αναρριχητικές διαδρομές στην Χίο


Η Χίος, είναι ένα ιστορικό όμορφο και βραχώδες νησί. Η τελευταία ιδιότητα ενδιαφέρει πολύ τους αναρριχητές. Ιδιαίτερα αν ήξεραν πως υπάρχουν άριστα εξοπλισμένες διαδρομές όλων των ειδών και ενδιαφερόντων. Ο Χιώτης φίλος μας Νίκος Χατζηγεωργίου, γνωστός κατασκευαστής πιασιμάτων, -«Αναρριχητική Αιγαίου»- έχει φροντίσει να οργανώσει τέλεια τα πεδία, φυσικά με πλακέτες δικής του κατασκευής.

Όταν επισκεφτήκαμε τη Χίο εντυπωσιαστήκαμε τόσο πολύ από τις διαδρομές ώστε χαριτολογώντας θέλαμε να "αρπάξουμε" ένα ολόκληρο αναρριχητικό πεδίο το "Μούτσουνο" και να το μεταφέρουμε στην Αθήνα!!!

Ιστορία
Όλες οι διαδρομές ανοίχτηκαν από τον Νίκο Χατζηγεωργίου από το 1992 και μετά, όταν ξαναγύρισε στο νησί μετά τις σπουδές του. Βοήθησαν ακόμα ο Γιάννης Ποταμούσης που υπηρέτησε μεγάλο μέρος της θητείας του στο νησί, η σύζυγος του Νίκου, Δέσποινα Γιαλούρη, ο Κ. Μαϊστράλης και αρκετοί εκκολαπτόμενοι Χιώτες αναρριχητές. Μέχρι στιγμής έχουν σκαρφαλωθεί μόνο οι πιο χαρακτηριστικές γραμμές στα βράχια του νησιού. Τη Χίο για αναρρίχηση επισκέφτηκαν κατά καιρούς οι: Γ. Τορέλης, , Ν. Ξανθόπουλος, ο Σ. Τσακίρης, ο Γ. Βουτυρόπουλος, ο Γ. Αλιγιάννης, ο Δ. Στραβογένης, ο Δ. Τσορμπανάκης, ο Σ. Μουτσουβής, ο Άρης Θεοδωρόπουλος και η Ασπασία Δήμιζα.

Πρόσβαση
Στη Χίο μπορείτε να έρθετε είτε με πλοίο, είτε με αεροπλάνο. Ειδικά την τουριστική περίοδο τα δρομολόγια είναι πολύ πυκνά. Τα πλοία φεύγουν από τον Πειραιά, το ταξίδι διαρκεί 8 ώρες περίπου, και είναι πάντα νυχτερινό. Η πτήση με το αεροπλάνο διαρκεί 45 λεπτά.

Χαρακτήρας
Οι διαδρομές που έχουν ανοιχτεί στις ψηλές ορθοπλαγιές -πάνω από δύο σχοινιές- χαρακτηρίζονται ορειβατικές. Όλες αυτές έχουν ανοιχτεί "από κάτω" με την "κλασσική" μέθοδο. Μόνιμες ασφάλειες υπάρχουν ελάχιστες και αυτές είναι καρφιά. Σ’ όλες χρειάζονται καρυδάκια, friends, ιμάντες, καρφιά, σχοινιά 50 m. Στα περισσότερα ρελέ υπάρχει τουλάχιστον ένα καρφί.

Οι αθλητικές διαδρομές μιας σχοινιάς και σχετικά υψηλής δυσκολίας είναι ασφαλισμένες με πλακέτες και βύσματα 10 mm. Για την επανάληψή τους χρειάζονται μόνο σετάκια.

Περίοδος
Η καλύτερη εποχή για αναρρίχηση είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Όμως και το καλοκαίρι είναι δυνατή η αναρρίχηση επιλέγοντας την ώρα της ημέρας ώστε τα βράχια να είναι στη σκιά.

Διαμονή
Η διαμονή μπορεί να γίνει σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια με καλές τιμές. Τις καλύτερες τιμές μπορείτε να πετύχετε λίγο πριν και λίγο μετά τη λεγόμενη υψηλή τουριστική περίοδο δηλαδή πριν τις 20/6 και μετά τις 20/8. Το μοναδικό camping λειτουργεί στο χωριό Λαγκάδα και γενικώς δεν βολεύει ειδικά αν δεν διαθέτετε μεταφορικό μέσο. Στο νησί υπάρχουν πολυάριθμα γραφεία που νοικιάζουν αυτοκίνητα και μηχανάκια σε καλές τιμές. Και εδώ ισχύει ότι και στα δωμάτια όσον αφορά τις τιμές.

Εκτός της Αναρρίχησης
Εκτός από τα θαυμάσια βράχια το νησί όπως είναι φυσικό διαθέτει εξαιρετικές παραλίες για όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις και πολλά ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία. Επιγραμματικά αναφέρω τα Μαύρα βόλια, την Ελίντα, το Ναγό, τον Καρφά, την Αγ. Φωτιά, το Μετόχι, το Λιθί. Επισκεφτείτε τη Νέα Μονή, βυζαντινό μοναστήρι, τον Ανάβατο βυζαντινό κάστρο χωριό που έτσι κι αλλιώς έχει αναρριχητικό ενδιαφέρον. Σημειώστε το όνομά του -ΑΝ-ΑΒΑΤΟΣ- το μέρος που δεν ανεβαίνεται!! Αξιοθέατα της Ν. Χίου είναι τα χωριά Πυργί, Ολύμποι, Μεστά, με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική. Στη ΒΔ Χίο υπάρχει τεράστιο σπήλαιο στο Αγιο Γάλας με προϊστορικά ευρήματα και εξαιρετικό διάκοσμο.

Χρήσιμα τηλέφωνα:
Ν. Χατζηγεωργίου: 0271 22738, 093 441035 FAX: 0271 22738

ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

ΠεριοχήΔιαδρομέςΔυσκολίαΑνάπτυγμαΧαρακτήρας
Ράχτη ΙΜούτσουνο23V έως VIII_Μέγιστο ύψος 25μΑθλητικές διαδρομές
Ράχτη ΙΙ5Μέχρι VIΜέγιστο ύψος 150μΠαραδοσιακές
Κλειδού3Μέχρι VI+Μέγιστο ύψος 350μΠαραδοσιακές
Ανάβατος1Μέχρι VII-130μΠαραδοσιακή
Ανάβατος Βράχος Κάστρου3Μέχρι VIIIΜέγιστο ύψος 20μΑθλητικές διαδρομές
Δαφνώνας Γεροντιό3Μέχρι VII-Μέγιστο ύψος 60μΣετάκια & Καρύδια
Δαφνώνας - Καρυές Αγιος Αντώνης3Μέχρι VII-Μέγιστο ύψος 25μΑθλητικές διαδρομές
ΚαρυέςΒράχος Κουρνάς6Μέχρι VIII+Μέγιστο ύψος 20μΑθλητικές διαδρομές
Πηγανιά -Καρυές3Μέχρι VIIΜέγιστο ύψος 60μΣετάκια & Καρύδια
Ψαρόπετρα11Μέχρι VIII-Μέγιστο ύψος 15μΑθλητικές διαδρομές
Ραγά Ι(Θολοποτάμι)Κεντρική Ορθοπλ..5Μέχρι VII+Μέγιστο ύψος 40μΑθλητικές διαδρομές
Ραγά ΙΙΜεγ. Μετέωρο.1VI15μΑθλητική διαδρομή
Ραγά ΙΙΙΠυραμιδόβραχος.2Μέχρι VIIΜέγιστο ύψος 15μΑθλητικές διαδρομές


Δασκαλόπετρα, ή Πέτρα του Ομήρου: Μούτσουνο:
Το πιο ενδιαφέρον - και οργανωμένο - πεδίο του νησιού. Τέλειος κάθετος ασβεστόλιθος, όμορφες κινήσεις. Πρέπει να τον σκαρφαλώσετε οπωσδήποτε. Απέχει μόνο 10 λεπτά από το λιμάνι και τα απογεύματα του καλοκαιριού βρίσκεται στη σκιά.

1.V, 2. Βαθμίδα VII, 3. Οκτάβα VII+, 4. Νότα VII+, 5. Οκαρίνα VII, 6. Σχισμή V, 7. Οβελίσκος VII-, 8. Κλασσική VI+, 9. Στεγούλα VI+, 10. Πτελέα VI+, 11. Οπερα VII-, 12. Στέγη VII+, 13. Ένστικτο VII, 14. Ολογέννεση ΙΧ?, 15. Ρείθρο VII, 16. Μετόλη VII+, 17. Αέτωμα VII+18. Σκιερή VIII-, 19. Βαθύσκιος VII-. 20. Καμινάδα IV+.

Σύντομα ξεκινάει ο καθαρισμός και η ασφάλιση των διαδρομών στο Πάνω Μούτσουνο.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΡΑΧΤΗ - ΔΑΣΚΑΛΟΠΕΤΡΑ
Υπάρχουν έξι διαδρομές. Στη φωτογραφία φαίνονται οι τρεις. Οι υπόλοιπες τρεις κινούνται σε γύρισμα του βουνού. Η πρόσβαση διαρκεί περίπου 15’-20’ από χωματόδρομο. Με τα ονόματα των διαδρομών γίνεται προσπάθεια να τονιστούν κάποια σημαντικά κομμάτια της ιστορίας της Χίου. Η περιοχή κάτω από την ορθοπλαγιά ονομάζεται Δασκαλόπετρα διότι σύμφωνα με την παράδοση εδώ ο Όμηρος απήγγειλε τα έπη του -ΠΙΛΙΕ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ, ΟΔΥΣΣΕΙΑ. Τα υπόλοιπα ονόματα -ΝΑΥΚΡΑΤΟΥΣΑ, ΝΕΑ ΓΕΝΕΑ, ΑΕΤΟΣ, ΕΣΠΕΡΙΑ- ανήκουν στα πολεμικά πλοία του στόλου μας που ελευθέρωσαν τη Χίο από τους Τούρκους το Νοέμβριο του 1912.

ΑΝΑΒΑΤΟΣ
Ένα από τα ωραιότερα μέρη του νησιού. Στην κορφή του ΑΝΑΒΑΤΟΥ μεσαιωνικό κάστρο θυμίζει στον επισκέπτη την ιστορία αυτού του τόπου. Πειρατές, θρύλοι, μύθοι, κατακτητές, θυσίες, ηρωικά πρόσωπα έχουν χτίσει αυτό το χώρο. Γι’ αυτό και η πρώτη διαδρομή που ανοίχτηκε εδώ πήρε το όνομα "ΠΑΠΑ- ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ". Ιστορικό πρόσωπο ο παπάς αυτός κατάφερε να ξεφύγει από τους Τούρκους το 1822 όταν πολιόρκησαν και έπνιξαν στο αίμα τελικά τους κατοίκους αυτού του χωριού. Αγνωστο πώς, κατάφερε να κατέβει από τον γκρεμό και να φτάσει στην παραλία της Ελίντας όπου επιβιβάστηκε σε καϊκι για τα Ψαρά. Ελάχιστοι τελικά γλύτωσαν από εκείνη τη σφαγή. Τα ιερά οστά τους φυλάσσονται σε κατάλληλο χώρο στην είσοδο του μεταγενέστερου χωριού.

Η πρόσβαση στη διαδρομή είναι λίγο πολύπλοκη. Ανεβείτε το μονοπάτι που οδηγεί στην κορφή του βράχου-κάστρου. Από το ψηλότερο σημείο ξεκινάει η κατάβαση για τη βάση της ορθοπλαγιάς. Σημειώνεται με βέλος και κουκκίδες στη φωτογραφία. Το πρώτο κομμάτι της κατάβασης είναι από πολύ εύκολο λούκι-δίεδρο, Στενοχώνι το ονομάζουν οι ντόπιοι. Εκεί σιγά-σιγά δημιουργούμε ένα αθλητικό πεδίο διαδρομών σε πολύ γερό βράχο με ύψος μέχρι 25 m. Το κομμάτι αυτό, είναι εκεί που φαίνεται το πρώτο βέλος στη φωτογραφία. Το τελείωμα των διαδρομών αυτών αλλά και της μεγάλης διαδρομής γίνεται πάνω στα τείχη του κάστρου.

Πρέπει εδώ να σημειώσουμε μια κακή συνήθεια των διάφορων επισκεπτών να πετούν πέτρες στον γκρεμό. Όμως γενικά οι αναρριχητές δεν κινδυνεύουν διότι ο βράχος είναι αρνητικός και οι πέτρες περνούν αρκετά μέτρα από την ορθοπλαγιά.

Χρόνος για την πρόσβαση αν δεν χαθείτε περίπου 30΄-35΄. Στην τελευταία σχοινιά υπάρχει μια θαυμάσια αρνητική σχισμή. Αρχικά έγινε με δύο κρεμάσματα. Απαραίτητα εδώ είναι μεσαία και μεγάλα friends.

Θα μπουν και φωτογραφίες των βράχων με τις σχετικές Λεζάντες.

VIA FERRATA
Θυμίζομε στους αναγνώστες μας την ύπαρξη της μοναδικής στην ΕΛΛΑΔΑ διαδρομής VIA FERRATA. Βρίσκεται στο Β.Α. μέρος του νησιού πάνω από το χωριό Καρδάμυλα. Ακολουθεί μια χαρακτηριστική κόψη που οδηγεί στο μεσαιωνικό κάστρο της Γριάς. Για την ανάβαση χρειάζονται τα κατάλληλα υλικά για τέτοιες διαδρομές: μποντριέ, κράνος, 2 καραμπίνερ ασφαλείας, 2 κομμάτια αναρριχητικού σχοινιού και το ειδικό αμορτισέρ.

Ορειβατικός Οδηγός
Μόλις εκδόθηκε και κυκλοφορεί από τον Δήμο Χίου πεζοπορικός και ορειβατικός οδηγός του νησιού του Ν. Χατζηγεωργίου. Ο οδηγός αυτός περιλαμβάνει αρκετές πεζοπορικές διαδρομές, διασχίσεις , κατάβαση φαραγγιού και πολλές αρχαιολογικές και ιστορικές πληροφορίες. Είναι ιδιαίτερα εύχρηστος αφού περιλαμβάνει και αναλυτικούς χάρτες με τις διαδρομές σε κλίμακα 1:25000.


© Copyright Aris Theodoropoulos 1997-2017 - All rights reserved