Γκιώνα: Αναρρίχηση στην καρδιά της Ρούμελης

Του Άρη Θεοδωρόπουλου


Η Γκιώνα, είναι το πέμπτο σε ύψος βουνό της Ελλάδας. Το έντονο ανάγλυφό της, παρατάσσει συγκροτήματα ορθοπλαγιών, με έκταση πολλών τετραγωνικών χιλιομέτρων, που διασχίζουν κάθετα τους βιότόπους του πουρναριού και του ελάτου, φτάνοντας μέχρι τα 2.500 μέτρα.
Η Γκιώνα διαθέτει την μεγαλύτερη αναρριχητική ορθοπλαγιά στην χώρα μας, αυτή του Λάζου, (1.200 μέτρα ύψος επί μήκος 3 χιλιομέτρων).
Πεδίο αναρριχητικών προσπαθειών από το 1954, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και τις προτιμήσεις του ανθρώπων του βουνού, διαμορφώνοντας χαρακτήρες με γερές και ξεκάθαρες βάσεις.
Οι πρωτοπόροι της Ελληνικής αναρρίχησης, άνθρωποι παθιασμένοι με το βουνό σε όλες του τις εκφάνσεις, πρωτο- άγγιξαν τις απόμακρες πτυχές των ορθοπλαγιών γράφοντας μερικές από τις σημαντικότερες σελίδες της ορειβατικής μας ιστορίας.

Καταφύγια
Το μοναδικό καταφύγιο της Γκιώνας το «Γρηγόρης Περδίκης», βρίσκεται στη λάκα Καρβούνη. στα 1.850 μ.. Χωρά περίπου 20 άτομα. Η κατάσταση του είναι μάλλον μέτρια και θα του άξιζε μια γερή ανακαίνιση. Βεβαίως οι άνθρωποι του Πεζοπορικού κάνουν ότι μπορούν, αλλά εδώ χρειάζονται σοβαρές επιδοτήσεις.
Το καταφύγιο βρίσκεται σε μια περιοχή που δεν είναι βολική για τον ορειβάτη του σήμερα. Παλιότερα, τότε που η κύρια προσπέλαση του βουνού γινόταν από το Προσήλιο μέσω της Χαράδρα της Ρεκάς (6-7 ώρες πορεία), η Λάκα Καρβούνη αποτελούσε κομβικό σημείο. Σήμερα με κύρια πρόσβαση μέσω Βαθιάς Λάκας η χρήση του καταφυγίου από ορειβάτες έχει περιοριστεί.
Κατά τη γνώμη μου είναι αναγκαία η κατασκευή ενός καταφυγίου στο πιο κατάλληλο από όλες τις απόψεις σημείο και ομορφότερο ίσως οροπέδιο των Ελληνικών βουνών, τη Βαθιά Λάκα.
Πέρα από την χρησιμότητα του καταφυγίου στην ορεινή πεζοπορία και την καλοκαιρινή αναρρίχηση, θα δινόταν η ευκαιρία της ανάδειξης των χειμερινών δυνατοτήτων του βουνού λόγω των συνήθως άριστων συνθηκών του χιονιού στη βόρεια ορθοπλαγιά της Πυραμίδας. Κατά τη γνώμη μου, η Γκιώνα προσφέρει δυνατότητες ανοίγματος μεγάλου αριθμού τόσο κλασσικών χειμερινών διαδρομών, όσο και μοντέρνων χειμερινών υψηλής δυσκολίας.

Φωτ. Νο6. Μάρτης 1998 στη Βαθιά Λάκα. Από τη σχολή Ορειβασίας 1997-98 κατά τη διάρκεια της διάσχισης Ρεκά - Λαζόρεμα - Συκιά. Φωτ. Άρη Θεοδωρόπουλου

Χρήσιμα υλικά
Για την επανάληψη των διαδρομών βράχου θα χρειαστείτε σε γενικές γραμμές, διπλό σχοινί 8.5-9mm, 10-12 σετάκια, μερικά σκέτα καραμπίνερ, 1 σειρά καρύδια, 1 σειρά Friends, σφυρί και 4-5 καρφιά και αρκετούς ιμάντες. Θυμηθείτε πως παλιά σκουριασμένα καρφιά που συχνά θα συναντήσετε, προσφέρουν μόνο την ψευδαίσθηση της ασφάλειας.
Τέλος ποτέ μην ξεχνάτε το κράνος και ένα μικρό φαρμακείο. Είστε μακριά από τον πολιτισμό με όλα τα καλά αλλά και τα κακά επακόλουθα!

Τα συγκροτήματα
Οι 7 κύριες ορθοπλαγιές του βουνού είναι η Πλατυβούνα, η Πυραμίδα, η ορθοπλαγιά του Λάζου, η Πλάκα της Συκιάς, το Τραγονόρος, το Ξεροβούνι και ο Πύργος. Στο παρόν άρθρο θα παρουσιάσουμε τις 4 πρώτες από τις παραπάνω ορθοπλαγιές, διαμέσου ορισμένων από τις πιο κλασσικές διαδρομές της Γκιώνας και ίσως γενικότερα των Ελληνικών βουνών.

  Πλατυβούνα, Μακρύ Τσιμάρι 2.346μ
  • Πρόσβαση
   Καλοσκοπή - Μακρύ Τσιμάρι 8Κμ από τα ΒΑ. Ερχόμενοι από Παύλιανη παίρνετε τον πρώτο δρόμο αριστερά αμέσως μετά τη διασταύρωση για την Καλοσκοπή. (Δρόμος για τα μεταλλεία). Στην τριπλή διασταύρωση συνεχίζουμε στον μεσαίο δρόμο (παλιός δρόμος μεταλλείων. Δεξιά προς Πανουργιά, αριστερά νέος δρόμος Μεταλλείων).και στη συνέχεια ακολουθούμε τα αριστερά παρακλάδια. Κάτω από τον όγκο της Πλατυβούνας υπάρχει πάρκινκ δεξιά. Τοποθεσία «Κέδρος». Από εδώ προς τα αριστερά συνεχίζει δρόμος προς την λάκα κάτω από το Τσιμάρι, την Κριθαρόλακα, σε κακή κατάσταση. Ανεβαίνετε με τα πόδια σε 1-130h, ή με καλή μοτοσικλέτα εντούρο. Ο δρόμος περνά στα ριζά της ορθοπλαγιάς «Μακρύ Τσιμάρι».
   Η πρόσβαση στην Κριθαρόλακα είναι εφικτή με αυτοκίνητο και από τα ΝΑ (Μεταλλεία Σκαλιστήρη). Το καλοκαίρι ο χωματόδρομος είναι σχετικά βατός.
  • Διαμονή Η Κριθαρόλακα έχει πολλά νερά και τέλειο χορτάρι για κατασκήνωση. Οι διαδρομές στο Τσιμάρι απέχουν 20 περίπου λεπτά.
  • Χαρακτήρας Το Τσιμάρι είναι η Α ορθοπλαγιά της Πλατυβούνας και φτάνει σε ύψος τα 350 μέτρα. (Υπάρχει και η ΝΑ ορθοπλαγιά με ύψος 150μ). Ο βράχος είναι ο γνωστός γερός ασβεστόλιθος της Γκιώνας. Το κράνος βέβαια, είναι πάντα απαραίτητο. Μετά από βροχή πέφτουν πέτρες. Η αναρρίχηση κλασικά βουνίσια και παραδοσιακή. Τα καρυδάκια μπαίνουν εύκολα και τα παλιά καρφιά δεν εγγυώνται την ασφάλειά σας.
   Οι διαδρομές οδηγούν στην κορφή απ' όπου η επιστροφή είναι προφανής. Το πεδίο χρησιμοποιήθηκε κυρίως στη δεκαετία του 70 από αναρριχητές του ΣΕΟ. Εγιναν δυο κατασκηνώσεις το 1977 και το 1978. Οι περισσότερες διαδρομές δεν έχουν επαναληφθεί και υπάρχει άφθονος χώρος για νέες. Εντυπωσιάζουν στο κέντρο τα δίδυμα δίεδρα της «Μαρκαλισμένης» δεξιά και αριστερά της «Κορρέ - Χατζηρβασάνη» 8/81, V, 100m.

  • Προτεινόμενες διαδρομές
   • 1. «Μαρκαλισμένη»
    Πρώτη ανάβαση: Τ. Αδαμακόπουλος, Β. Χατζηρβασάνης 8/'84
    Πρώτη επανάληψη: -
    Δυσκολία: VI- YΔ 250m.
    Σχόλια: Στo δεξιό από τα δυο χαρακτηριστικά δίεδρα της ορθοπλαγιάς μια όμορφη βουνίσια διαδρομή με «βουκολική» ονομασία.
    Xρόνος: 3-4 ώρες.
    Xρήσιμα υλικά: 3-4 Kαρφιά, ιμάντες, καρύδια και Friends.   • 2. «Λιάγκος - Νικηφορίδης ‘77»
    Πρώτη ανάβαση: Δ. Λιάγκος - Δ. Νικηφορίδης 1/5/77
    Πρώτη ελεύθερη ανάβαση: Τ. Αδαμακόπουλος, Β. Χατζηρβασάνης 8/'84
    Δυσκολία: V+ YΔ 250m.
    Σχόλια: Ήταν η πρώτη διαδρομή που ανοίχτηκε στην ορθοπλαγιά. Χρειάστηκαν 8 ώρες και 30 καρφιά. Μέτρια αναρρίχηση, χωρίς ιδιαίτερη αισθητικότητα για τα σημερινά δεδομένα αλλά η προσπάθεια ήταν πρωτοποριακή για την εποχή. Οι δυο στέγες είχαν σκαρφαλωθεί τεχνητά.
    Xρόνος: 3-4 ώρες.
    Xρήσιμα υλικά: Kαρφιά, ιμάντες, καρύδια και Friends.


  Πυραμίδα 2510μ
  • Πρόσβαση - Διαμονή Όπως και για το Μακρύ Τσιμάρι και παρκάρουμε μετά τα «Μνήματα». Από εδώ ακολουθούμε σηματοδοτημένο μονοπάτι -που οδηγεί στην κορφή Πυραμίδα σε 3 ώρες- και σε μισή ώρα ξαπλώνουμε στα λιβάδια της βαθιάς Λάκας. Μια όμορφη καταπράσινη κοιλάδα κάτω από την επιβλητική τριγωνική ορθοπλαγιά της Πυραμίδας. Προτιμήστε να κατασκηνώσετε στα χαμηλά πλατώματα, ανάμεσα στην πηγή και τη στάνη του Σιότροπου. Προετοιμαστείτε ψυχολογικά για την επίθεση άγριων τσοπανόσκυλων. Τελευταία έχουν επανεμφανιστεί λύκοι στο βουνό και οι Τσοπαναραίοι κάπως πρέπει να αμυνθούν. Οι διαδρομές στην Πυραμίδα απέχουν 20-30 min. Νο 8 Κατασκήνωση στη Βαθιά Λάκα. Μια όμορφη καταπράσινη κοιλάδα κάτω από την επιβλητική τριγωνική ορθοπλαγιά της Πυραμίδας. Φωτ. Α. Θεοδωρόπουλος
  • Χαρακτήρας Ο Γιώργος Μιχαηλίδης (μαζί με τον Δημήτρη Λιάγκο 1/5/1954) ήταν και εδώ ο πρώτος που ανέβηκε την Β ορθοπλαγιά. Υπάρχει περιγραφή στο Βουνό του 1954 αλλά δυστυχώς δεν είναι ξεκάθαρη η χάραξη της διαδρομής. Η Πυραμίδα είναι ο «ορισμός» της βουνίσιας αναρρίχησης. Τοπίο «ζωγραφιά», μια καταπράσινη λάκα, με τις πηγές της και τα «κονάκια» της και μια αιχμηρή κορφή με 300 μέτρα από τον καλύτερο βράχο σε Ελληνικό βουνό. Όταν καμιά φορά αναπολώ κάποιες όμορφες στιγμές στο βουνό, αυτόματα στο νου μου έρχεται η εικόνα της ορθοπλαγιάς της Πυραμίδας, στο απαλό κόκκινο φως του δειλινού καθώς την αγναντεύω ξαπλωμένος στο παχύ χορτάρι μπρος από το αντίσκηνό μου, νιώθοντας σε ολόκληρο το σώμα εκείνη τη γλυκιά κούραση μετά από μια γεμάτη, αναρριχητικά, ημέρα. Τεχνικά τώρα, η ορθοπλαγιά είναι βορινή, γι' αυτό ακόμα και κατακαλόκαιρο ο ήλιος τη χτυπά ελάχιστα και συνήθως το fleece είναι απαραίτητο. Για όσες διαδρομές δεν υπάρχουν μόνιμα ραπέλ, η επιστροφή γίνεται από την ομαλή ΝΔ πλαγιά της Πυραμίδας. Φωτ Νο 7. Στην έξοδο της ορθοπλαγιάς της Πυραμίδας 1988. Διακρίνονται από αριστερά: Μ. Τσουκιάς, Καρπενησιώτης, Α. Θεοδωρόπουλος, Κ. Χουλιάρας, Σπ. Αποστολόπουλος, και κάτω ο Μ. Βασιλείου.

  • Προτεινόμενες διαδρομές
   • 1. «Blotti»
    Πρώτη ανάβαση: Noel Blotti, Γ. Τσαμακίδης 25/7/59
    Δυσκολία: V YΔ 250m.
    Σχόλια: Μια χαρακτηριστική γραμμή, η σχισμή αριστερά του λείου πύργου που δεσπόζει στο κέντρο της ορθοπλαγιάς. Πιο δύσκολη απ΄ όσο δείχνει, είναι η κλασσική διαδρομή της Πυραμίδας και προτείνεται ανεπιφύλακτα για νέους στο χώρο της βουνίσιας αναρρίχησης. Θα είχε σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον μια χειμερινή επανάληψη της διαδρομής.
    Xρόνος: 3-4 ώρες.
    Xρήσιμα υλικά: ιμάντες, καρύδια και Friends.   • 2. «ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ»
    Πρώτη ανάβαση: Τζ. Μηλιάς, Ν. Ντούρος (Προφανώς Χημικοί) 24/9/94
    Πρώτη επανάληψη: Μπ. Τσουπράς, Γ. Βουτυρόπουλος 96
    Δυσκολία: VΙΙ YΔ 180m.
    Σχόλια: Μια μοντέρνα κλασσική, πολύ όμορφη & αθλητικής φύσης διαδρομή. Συνολικά 5 σχοινιές, χωρίς καθόλου τραβέρσες και ζιγκ-ζαγκ, στον πύργο που υπάρχει ακριβώς αριστερά από την Blotti. Με μέγιστη δυσκολία VII και βύσματα εκεί που χρειάζονται η διαδρομή περνάει τα αρνητικά για να καταλήξει μετά από μια εύκολη σχοινιά σε ένα δίεδρο VI- VI+. Τελειώνει με μία αεροπλανική έξοδο σε πολύ αρνητικό τοίχο που όμως έχει εκεί που πρέπει την απαραίτητη χούφτα! Η επιστροφή με ραπέλ είναι πολύ βολική αφού τα ρελέ διαδέχονται σχεδόν κατακόρυφα το ένα το άλλο και η ανάκληση του σχοινιού γίνεται χωρίς πρόβλημα.
    Xρόνος: 4-5 ώρες.
    Xρήσιμα υλικά: 12 σετάκια, ιμάντες, καρύδια και Friends.
    • Το Κερασάκι : Η συνέχεια «Των Χημικών» ως την κορφή. Δυο σχοινιές
    • Νο10 Ο Τζ. Μηλιάς ανοίγοντας τη διαδρομή Των Χημικών»
   • 3 «ΤΟ ΓΕΛΑΣΤΟ ΜΩΡΟ»
    Πρώτη ανάβαση: Γ. Θεοχαρόπουλος Μ. Αναστασίου, Μ. Παυλίδου 28/8/94
    Πρώτη επανάληψη: Γ. Βουτυρόπουλος, Λ. Μάνδρου 10/99
    Δυσκολία: VI 100m υψομ. R1:20m-R2:30m-R3:45 m - R4: 45 m - R5: 10 m (Σ. Ανάπτυγμα 150 m)
    Σχόλια: Αθλητικής φύσης διαδρομή. Αποτέλεσε παλιότερη ημιτελή προσπάθεια των Blotti, Τσαμακίδη. Η διαδρομή αρχίζει από χαρακτηριστική σπηλιά 50μ δεξιά από την "BLOTTI" και m αριστερά από την "ΣΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΩΝ ΑΕΤΩΝ". Κινείται ευθεία σε τοίχο; για 2 σχοινιές και λίγο αριστερά. Κατόπιν ευθεία επάνω και προς τα δεξιά μέχρι την κορφή χαρακτηριστικού μικρού πυλώνα. Η επιστροφή γίνεται με ραπέλ από την ίδια διαδρομή
    Xρόνος: 3-4 ώρες.
    Xρήσιμα υλικά: 12 σετάκια, ιμάντες, καρύδια και Friends.
    Μόνιμες ασφάλειες: 15 βύσματα, 4 καρφιά, 4 διαμπερή   • 4. «"Στα Φτερά των Αετών"
    Πρώτη ανάβαση: Μπ. Τσουπράς Γ. Θεοχαρόπουλος 4/11/90
    Πρώτη επανάληψη: Λ. Γιαννακούλης, Χ. Μπελογιάννης
    Δυσκολία: 160 m VII+ (VIII).
    Σχόλια: Η διαδρομή "φτεροκοπά" πάνω στο χαρακτηριστικό πύργο-ντουβάρι στο κέντρο της ορθοπλαγιάς της πυραμίδας. Είναι μια από τις πιο δύσκολες διαδρομές σε ελληνικό βουνό. Η ορθοπλαγιά είναι βόρεια με αποτέλεσμα να μην την βλέπει ο ήλιος και να καθιστά αδύνατη την ανάβαση της συγκεκριμένης διαδρομής με κρύο και βροχερό καιρό. Αρχίζει 45 m δεξιά τη διαδρομής BLOTTI και 15 m δεξιά από χαρακτηριστική σπηλιά. Οι πρώτες δύο σχοινιές αναπτύσσονται σε χαρακτηριστικό τοίχο, οι επόμενες συνεχίζουν στη μεγάλη γλυμμένη πλάκα που ακολουθεί και περνώντας δεξιά από χαρακτηριστικό ξεκομμένο πυλώνα. Στο τελείωμά της υπάρχει σπηλιά στην οποία μπορούν να διανυκτερεύσουν στην ανάγκη 3-4 άτομα. Η επιστροφή γίνεται ακολουθώντας το τελείωμα της BLOTTI II - III βαθμού ως την κορφή ή κάνοντας Ραπέλ με προσοχή όμως εξαιτίας των τραβερσών (βλέπε βέλη στα ρελέ) -Κύριο ρόλο στην επιλογή της ονομασίας της διαδρομής έπαιξε ένα ζευγάρι αετών που παρακολουθούσε το άνοιγμά της.
    Xρόνος: 4-5 ώρες.
    Xρήσιμα υλικά: 12 σετάκια, ιμάντες, καρύδια και Friends.   • 5 «ALPINA»
    Πρώτη ανάβαση: Σ. Αντύπας - Δ. Κάρλος 1959
    Πρώτη solo: Α. Θεοδωρόπουλος 7/1988
    Δυσκολία: IV(V) 300m υψομ.
    Σχόλια: Όμορφη επικλινής κόψη, με εναέρια αίσθηση και μοναδική θέα. Θεωρείται «η» εισαγωγή στο αλπινιστικό πεδίο, ειδικά με χειμερινές συνθήκες. Στο δύσκολο σημείο (V) υπάρχει και μια εύκολη παράκαμψη από αριστερά.
    Xρόνος: 4-7 ώρες.
    Xρήσιμα υλικά: ιμάντες, καρύδια και Friends.
  Λαζόρεμα
  • Πρόσβαση - Κατασκήνωση
   Βολεύει καλύτερα να χρησιμοποιήσετε για κατασκήνωση την Βαθιά Λάκα. Η πρόσβαση γίνεται τραβερσάροντας στα ριζά της ορθοπλαγιάς (όπως στο σκίτσο) σε 30-60 min. Εναλλακτικά μπορείτε να κατασκηνώσετε στα λιβάδια του Λαζορέματος, όμορφα καταπράσινα ξέφωτα στο δάσος της χαράδρας, περιτριγυρισμένα από ρυάκια και ποταμάκια. Όμως το καλοκαίρι οι στάνες και τα γελάδια που βόσκουν εκεί, δεν μυρίζουν και τόσο όμορφα και θα σας χαλάσουν τη διάθεση για ξάπλες στο χορτάρι. Στην κατασκήνωση του Λαζορέματος φτάνεται σε τρεις ώρες από σηματοδοτημένο μονοπάτι από τη Συκιά. Από εκεί οι διαδρομές απέχουν 1 - 1.30 γαϊδουροανήφορο.
  • Χαρακτήρας Πιο έντονη η αίσθηση του απόμακρου και της απομόνωσης σε σχέση με τη Βαθιά Λάκα. Ο προσανατολισμός κυρίως δυτικός, αύξηση της ζέστης, όπως και αύξηση του αναπτύγματος και της σοβαρότητας. Βέβαια η διαφυγή είναι πιο εύκολη, από αρκετά ζωνάρια που διέρχονται από την ορθοπλαγιά, σπάζοντας τη συνεχόμενη δυσκολία. Επιστροφή από την κορυφογραμμή μέσω Πυραμίδας ή από το καταρρηχητικό μονοπάτι «Του Καραγιάννη».

   Νο9 Λαζόρεμα, οι διαδρομές «Επιδημία» και «Μποτίνη - Σπανούδη» Φωτ. Α. Θεοδωρόπουλος

   • 1 «Επιδημία»
    Πρώτη ανάβαση: Α. Θεοδωρόπουλος, Σ. Αποστολόπουλος, 8/1986
    Πρώτη επανάληψη: Τ. Αδαμακόπουλος, Α. Μπουγιουκλού
    Δυσκολία: V+(VI-) 250m.
    Σχόλια: Στο συγκρότημα Εντελβάϊς του Λαζορέματος ξεκινά με μια όμορφη σχισμή-δίεδρο. Όλη η διαδρομή σκαρφαλώθηκε μόνο με παραδοσιακές ασφάλειες και δεν αφέθηκε τίποτα που να προδίδει ανθρώπινη επίσκεψη πάνω στο βράχο. Η επιστροφή γίνεται κατεβαίνοντας το ομαλό λούκι στα ριζά δεξιά της Αλπίνας.
    Xρόνος: 3-4 ώρες.
    Xρήσιμα υλικά: ιμάντες, καρύδια και Friends.   • 3 «Μποτίνη - Σπανούδη»
    Πρώτη ανάβαση: Π. Μποτίνης - Σ. Σπανούδης 7/68
    Πρώτη Ελεύθερη & 1η επανάληψη: Α. Θεοδωρόπουλος, Τ. Αδαμακόπουλος, 3/7/85
    Δυσκολία: VI 800m.
    Σχόλια: Στο συγκρότημα Ρόζος του Λαζορέματος. Πολύ σοβαρή διαδρομή σε άριστο βράχο. Ξεκινά στη βάση από βαθύ λούκι- σεμινέ για 2-3 σχοινιές. Στη συνέχεια βγαίνουμε σε μεγάλο επικλινές πατάρι με έλατα. Ως εδώ μπορούμε να φτάσουμε και τραβερσάροντας από τη βάση της Πυραμίδας. Πάνω μας ανοίγεται μια τεράστια (250μ) γλυμμένη πλάκα με χαρακτηριστική νεροσυρμή στο κέντρο. Ξεκινάμε την αναρρίχησης από δίεδρο - σχισμή στα δεξιά όπου και είναι γραμμένο στον τοίχο VAT 69. Στόχος μας είναι η νεροσυρμή αλλά παρακάμπτουμε από δεξιά το αρχικό εντελώς αρνητικό της κομμάτι. Την προσεγγίζουμε από στενό πατάρι -ζωνάρι με έλατα. Όταν αρχίζουμε να σκαρφαλώνουμε τη νεροσυρμή συνατάμε και το κλειδί της διαδρομής, γλυμμένο και σχετικά ανασφάλιστο λούκι, 20μ VI. Μετά την πλάκα οι δυσκολίες είναι κυρίως τοπικές αλλά ο δρόμος ως την κορφή πολύς.
    Xρόνος: 8-12 ώρες.
    Xρήσιμα υλικά: ιμάντες, 3-4 καρφιά, καρύδια και Friends.
  Πλάκα της Συκιάς
  • Πρόσβαση Από το χωριό Συκιά, απέναντι από το γήπεδο του μπάσκετ, παίρνουμε το -σηματοδοτημένο πρόσφατα- μονοπάτι για το Λαζόρεμα. Στο σημείο πού διασταυρώνεται με την κοίτη τού χειμάρρου πού κατεβαίνει από την Πλάκα, τοποθεσία «Δεσπότη Βαρκά», εγκαταλείπουμε και ακολουθούμε για λίγο την αριστερή πλευρά τής κοίτης αλλά γρήγορα περνάμε δεξιά και όταν αρχίζουμε να πλησιάζουμε στην ορθοπλαγιά, ανεβαίνουμε ψηλότερα σε χαρακτηριστικό ζωνάρι που φτάνει εύκολα 50 μέτρα ψηλότερα από τη βάση της πλάκας. Αυτό γίνεται για να αποφύγουμε τις γλυμμένες σαθρές & συχνά βρεγμένες & ανασφάλιστες πλάκες που ξεκινούν από τη βάση της κοίτης. Στο αριστερό τμήμα του παταριού κάτω από την πλάκα ξεκινούν οι διαδρομές «Χλόη», «Διαγώνιος» κτλ. Για την διαδρομή «Μιχαηλίδη» σκαρφαλώνουμε αριστερά σε εύκολα βράχια (1 σχοινιά) και φτάνουμε σε δεύτερο διάζωμα μ' ένα χαρακτηριστικό δέντρο. Από εδώ αρχίζει η διαδρομή. Συνολικός χρόνος από Συκιά 2 ώρες.
  • Χαρακτήρας Η μεγαλύτερη ορθοπλαγιά στη χώρα μας, 1200μ. Από το ύψος και μόνο η πρόκληση και η καταξίωση για τον ορειβάτη αναρριχητή είναι δεδομένες. Πόσο μάλλον που πάνω σε αυτή την ορθοπλαγιά, την «Ορθοπλαγιά των ορθοπλαγιών», όπως τη χαρακτήρισε ο Μιχαηλίδης, βρίσκονται ορισμένες από τις πιο σοβαρές και δύσκολες μεγάλες αναρριχητικές διαδρομές της Ελλάδας. Ο βράχος είναι γενικά καλός συμπαγής ασβεστόλιθος, αλλά δεν είναι σπάνια και κάποια μέτρια έως σαθρά περάσματα.
  • Περίοδος Ιδανικότερη εποχή είναι από τέλη Μαίου έως μέσα Οκτώβρη. Αποφύγετε όμως τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού, γιατί η διαδρομή αρχίζει από υψόμετρο μόλις 1200 μ. και η ορθοπλαγιά αντανακλά τη θερμότητα.
  • Διαμονή Αναμένεται να μετατραπεί σε ξενώνας το παλιό Δημοτικό σχολείο και να κατασκευαστεί ένας μοντέρνος ξενώνας στη Συκιά. Ως τότε όμως μπορείτε να στήσετε το αντίσκηνο σας σε δυο όμορφα λιβαδάκια στην αρχή του Λαζορέματος 10 λεπτά από το χωριό. Εναλλακτικά αν φτάσετε αργά στο χωριό μπορείτε να κοιμηθείτε απλά με τους υπνόσακους στο γήπεδο του μπάσκετ. Αν σκοπεύετε να σκαρφαλώσετε όλη την πλάκα ως την κορφή, για να μην χάσετε χρόνο το πρωί, προσεγγίστε από το απόγευμα και κοιμηθείτε σε χαρακτηριστική προφυλαγμένη από λιθοπτώσεις σπηλιά στο ζωνάρι δεξιά, λίγο πριν την αρχή των διαδρομών   • 1 «Των Αισθήσεων»
    Πρώτη ανάβαση: Χ. Κουνιάκης, Δ. Τιτόπουλος 26/6/91
    Πρώτη επανάληψη: Μπ. Τσουπράς, Γ. Θεοχαρόπουλος & Γ. Βουτυρόπουλος, Δ. Μπακάλης
    Δυσκολία: VIΙ- (VΙΙ+) 250μ (αναπτ. 345μ).
    Σχόλια: Όμορφη και σοβαρή διαδρομή. Ελίσσεται κυρίως σε γλυμμένες πλάκες. Μετά από τις κοινές με τη Χλόη δυο πρώτες σχοινιές φεύγει δεξιά. Στο ίδιο σημείο ξεκινά και ημιτελής διαδρομή των Α. Σκευοφύλακα, Σ. Καράμπαμπα που ελίσσεται σχετικά ντιρέκτ μεταξύ Χλόης & Αισθήσεων. Επιστροφή: Με ραπέλ από την διαδρομή ή από το διάζωμα
    Xρόνος: 5-6 ώρες.
    Xρήσιμα υλικά: 12 σετάκια, ιμάντες, καρύδια και Friends.
   • 2. «Χλόη»
    Πρώτη ανάβαση: Ι. Αληγιάννης, Δ. Στραβογένης, Δ. Χατζή 25/7/90
    Πρώτη επανάληψη: Μπ. Τσουπράς, Γ. Θεοχαρόπουλος 8/9/'90
    Πρώτη ελεύθερη: Γ. Βουτυρόπουλος, Α. Θεοδωρόπουλος ‘93
    Δυσκολία: VIΙ- (VΙΙ+) 200μ (αναπτ. 250μ).
    Σχόλια: Επίσης μια μοντέρνα κλασσική. Ο καλύτερος βράχος της πλάκας, καλοασφαλισμένη, δίνει την αίσθηση της αθλητικής αναρρίχησης. Βρίσκεται όμως στην Πλάκα της Γκιώνας, τη σοβαρότερη βουνίσια ορθοπλαγιά. «Σου έρχεται να την ξανακάνεις αμέσως». Επιστροφή: Με ραπέλ από την διαδρομή
    Xρόνος: 4-6 ώρες.
    Xρήσιμα υλικά: 12 σετάκια, ιμάντες, καρύδια και Friends. Νο 11 ο Α. Θεοδωρόπουλος στην 4η σχοινιά (VII+) της Χλόης. Μιας διαδρομής που «Σου έρχεται να την ξανακάνεις αμέσως». Φωτ. Δ. Κάραλης.
   • 2α. «Χλόη Direct»
    Πρώτη ανάβαση: Μπ. Τσουπράς, Θ. Παπαγιάννης 10/1/95
    Πρώτη ελεύθερη: Γ. Βουτυρόπουλος, Μπ. Τσουπράς
    Δυσκολία: VIΙ 110μ (150μ αναπτ.)
    Σχόλια: Η φυσική “προέκταση» της “Χλόης”, έχει εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα. Διαδρομή περιπέτειας με ελάχιστες μόνιμες ασφάλειες. Σοβαρή διαδρομή, ότι πρέπει για να τσιτωθούν λιγάκι τα νεύρα σας. Επιστροφή: Με ραπέλ από το διάζωμα ή από 3 τελευταίες σχοινιές «Μιχαηλίδη» και «Χλόη»
    Xρόνος: 6-8 ώρες μαζί με τη «Χλόη».
    Μόνιμες ασφάλειες: R1:2, R2:-, R3:1.
    Xρήσιμα υλικά: 12 σετάκια, ιμάντες, καρύδια και Friends.
   • 3. «Διαγώνιος»
    Πρώτη ανάβαση: Α. Θεοδωρόπουλος, Δ. Μπουραζάνης 8/93
    Πρώτη επανάληψη: -
    Δυσκολία: VI (VΙ+) 280μ
    Σχόλια: Ξεκινά στο κέντρο της πλάκας και διασχίζει διαγώνια όλη την ορθοπλαγιά. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η τρίτη σχοινιά, παλιά (τεχνητή) προσπάθεια των Ασλανίδη - Αργυριάδη - Πλούμη. «Κλειδί» της διαδρομής η εντυπωσιακή σχισμή με την οποία βγαίνουμε από το τεράστιο δίεδρο της πλάκας. Αρνητικά πάνω και κάτω από την σχισμή! Επιστροφή: Με ραπέλ από το διάζωμα ή από 3 τελευταίες σχοινιές «Μιχαηλίδη» και «Χλόη»
    Xρόνος: 4-6 ώρες.
    Xρήσιμα υλικά: 12 σετάκια, ιμάντες, καρύδια και Friends.
   • 4. «Μιχαηλίδη» Βλ. σχετικό κείμενο.
  Περιοχή Συκιάς, sport climbing στη σκιά της πλάκας
  • Το χωριό Συκιά Το χωριό Συκιά της Δωρίδας (κατά μερικούς παλιούς κατοίκους της, το σωστό όνομα τού χωριού είναι «Σκιά», πού το πήρε γιατί το χειμώνα δεν το βλέπει ο ήλιος, και όχι Συκιά). το χωριό βρίσκεται στη βάση τού δυτικού τοίχου τής Γκιώνας, και είναι χτισμένο απάνω από την αριστερή όχθη τού Μόρνου, απέναντι από τα Βαρδούσια, σε υψόμετρο 710 μέτρων. Εχει δυο τρία μπακαλο-καφενεία και λίγους, άλλά φιλόξενους και εξυπηρετικούς κατοίκους. Τα περισσότερα από τα σπίτια τής Συκιάς παραμένουν κλειστά το χειμώνα γιατί oi κάτοικοι ξεχειμωνιάζουν χαμηλότερα. Απέχει 18 χιλιόμετρα από το Λιδόρικι, ή 5 χιλιόμετρα από τη διακλάδωση τού δρόμου Παύλιανης - Μουσουνίτσας, μετά από το χωριό Στρώμη. Υπάρχει και συγκοινωνία με λεωφορείο από το Λιδορίκι. Τον Οκτώβρη του 1998 ανοίχτηκαν και εξοπλίστηκαν με ανοξείδωτα βύσματα, γύρω στις 75 νέες διαδρομές μιας σχοινιάς (10-45μ) σε βράχια γύρω από το χωριό, στα πλαίσια του Νομαρχιακού προγράμματος για την οικοτουριστική ανάπτυξη της Φωκίδας. Όλες οι διαδρομές είναι καλά εξοπλισμένες & καθαρισμένες (Από τους Δ. Μπουραζάνη, Γ. Βουτυρόπουλο, Φ. Στάθη.).
  • Χαρακτήρας Λίγες μέρες ή απλά ένα Σαββατοκύριακο στη Συκιά για sport climbing, δεν είναι άσχημη ιδέα. Πάρτε τα σετάκια σας και απολαύστε όμορφες κινήσεις χωρίς ρίσκο!. Εμείς δοκιμάσαμε κάποιες διαδρομές ρηλαξάροντας την επόμενη μέρα από ανάβαση της πλάκας και μας άρεσε πολύ. Βέβαια νομίζουμε πως -όπως ορίζει η σχετική μελέτη- στα πλαίσια του προγράμματος θα έπρεπε να μπουν ονόματα στη βάση των διαδρομών, να τοποθετηθούν πινακίδες και σηματοδότηση των μονοπατιών πρόσβασης και να εκδοθεί ένας αναλυτικός αναρριχητικός οδηγός, τόσο για αυτές τις διαδρομές όσο και για ολόκληρη την Γκιώνα.

   • Συγκρότημα ΣΠΗΛΙΕΣ (Α)
    18 διαδρομές (20-25 μέτρων), δυσκολίας V- VII+
   • Συγκρότημα ΧΑΜΗΛΟ ΛΙΘΑΡΙ (Β)
    8 διαδρομές (20-45 μέτρων! Προσοχή διπλά σχοινιά), δυσκολίας IV- VI+
   • Συγκρότημα ΡΑΚΟΣΠΗΛΙΕΣ (Γ)
    35 διαδρομές (20-25 μέτρων), δυσκολίας ΙV- VII-
   • Συγκρότημα ΖΟΩΔΟΧΟΣ (Δ)
    9 διαδρομές (10-40 μέτρων, Προσοχή διπλά σχοινιά), δυσκολίας V- VI+
   • Συγκρότημα BABY (Ε)
    4 διαδρομές (10 μέτρων), δυσκολίας ΙV- ΙV+


Σκίτσο συγκροτημάτων - φωτ. Σπηλιές Συκιάς

© Copyright Aris Theodoropoulos 1997-2017 - All rights reserved