Protests

Καταγγελίες

1997-2000


Από τον Σύλλογο ορειβασίας χιονοδρομίας Τρικάλων, λάβαμε την παρακάτω καταγγελία:

Αθήνα, 26 - 9 - 2001
ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΟΥ ΚΟΖΙΑΚΑ ΑΦΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΙΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΤΑ ΚΙΟΣΚΙΑ ΤΩΡΑ ΣΗΜΑΔΕΨΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΕΛΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΕΧΡΙ ΜΠΕΗ ΚΑΙ ΚΡΑΝΙΑ ΤΑ ΕΛΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΟΨΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΗ ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΖΙΑΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ. ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΑΜΕ ΑΠΟ ΠΙΑΛΕΙΑ ΕΛΑΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΑΝ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΓΚΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ ΟΧΙ ΑΛΛΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ


Από τον Πεζοπορικό Ομιλο Αθηνών λάβαμε την παρακάτω καταγγελία:

Αθήνα, 19 - 9 - 2001
ΠΡΟΣ: την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας - Αναρρίχησης

Τον Ιούνιο του 2001 (Αγίου Πνεύματος) κάναμε διάσχιση της Γκαμήλας, από το Μικρό Πάπιγκο στο Τσεπέλοβο. Είχαμε προγραμματίσει διανυκτέρευση στο καταφύγιο της Αστράκας, γι' αυτό και φροντίσαμε να κλείσουμε το καταφύγιο από πολύ νωρίς. Στη συνεννόηση που είχαμε με τον υπεύθυνο του καταφυγίου κ. Κούλη Χριστοδούλου, μας διαβεβαίωσε ότι το καταφύγιο είναι ελεύθερο και ότι χωράει 25 άτομα. Έτσι στείλαμε την προκαταβολή που μας ζήτησε, ενώ φροντίσαμε να περιορίσουμε τον αριθμό των ορειβατών σε 25. Την τελευταία εβδομάδα πριν την εκδρομή είχαμε σχεδόν καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, όπου μας διαβεβαίωνε ότι όλα ήταν εντάξει.

Δυστυχώς, όταν το Σάββατο το μεσημέρι φτάσαμε στο καταφύγιο, βρήκαμε τον κοιτώνα κατειλημμένο από 14 Γερμανούς, πελάτες τουριστικού γραφείου, το οποίο - όπως πληροφορηθήκαμε από τον Έλληνα συνοδό τους - συνεργάζεται μόνιμα με τον υπεύθυνο του καταφυγίου και - σύμφωνα πάντα με τα λόγια του - έχει αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα. Παρά τις διαμαρτυρίες μας και την τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Χριστοδούλου, όχι μόνο δεν λύθηκε το πρόβλημα, αλλά αντιμετωπιστήκαμε περιπαικτικά και από τον υπεύθυνο και από τους φύλακες του καταφυγίου, και συν τοις άλλοις κακοχαρακτηριστήκαμε για τη συμπεριφορά μας. Καταλήξαμε δε να κοιμηθούμε στα υπόλοιπα κρεβάτια του κοιτώνα, στο γιαπί της νέας πτέρυγας και στους πάγκους της τραπεζαρίας, αφού περιμέναμε να δειπνήσουν με όλους τους τύπους οι Γερμανοί φιλοξενούμενοι. Ακόμη και εκεί χωρέσαμε, επειδή κάποιοι από εμάς εκνευρίστηκαν τόσο, που επέστρεψαν στο Πάπιγκο και έχασαν τη διάσχιση.

Το βουνό ήταν υπέροχο, το ίδιο και ο καιρός. Δεν είναι κρίμα να χαλάει η εκδρομή μας από τρίτους παράγοντες, όταν μάλιστα εμείς είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις και στις δεσμεύσεις μας;

Για το Δ.Σ.
Η πρόεδρος: Α . Σχοινά
Ο γεν. γραμματέας: Κ. Δενδρινός

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :
Ε.Ο.Σ. ΠΑΠΙΓΚΟΥ
Περιοδικό Κορφές
Περιοδικό Ανεβαίνοντας
Ιστοσελίδα Ορειβατείν


Ο ΕΟΣ Αχαρνών έλαβε την παρακάτω επιστολή, από τον Δημήτρη Νερατζούλη, του ΕΟΣ Χανίων:

Προς: ΕΟΣ Αχαρνών, Π. Πεντέλη, 14-12-00
Περιοδικό Κορφές

Αξιότιμοι Κύριοι,
Είμαστε μια ομάδα ορειβατών , απόφοιτοι της Σχολής Χειμερινού Βουνού Αρχαρίων καθώς και της Σχολής Αναρρίχησης Αρχαρίων του Συλλόγου σας και θα θέλαμε να διαμαρτυρηθούμε μέσω του περιοδικού σας για την συμπεριφορά του Κου Βελλισσάριου, υπεύθυνου του καταφυγίου Ζήρεια Α του ΕΟΣ Αιγίου.

Συγκεκριμμένα κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με σκοπό την χρησιμοποίηση του καταφυγίου στις 2-12-00, απο την ομάδα μας, αφού με ρώτησε απο "...ποιο σύλλογο..." και του απάντησα ότι "δεν είμαστε απο κάποιον σύλλογο αλλά ότι προσωπικά ανήκω στον ΕΟΣ Χανίων, και ζητούμε να χρησιμοποιήσουμε το καταφύγιο με την ομάδα μου", μου απάντησε ότι " ...το καταφύγιο είναι κλεισμένο...".

Μετά απο αυτό, την παραπάνω ημ/νία, αναγκαστήκαμε να διανυκτερεύσουμε στο καταφύγιο Β του ΕΟΣ Κορίνθου μαζί με μια άλλη 10-μελή ομάδα ( παρότι υπερβαίναμε την χωρητικότητα του καταφυγίου) και διαπιστώσαμε ότι το καταφύγιο Α παρέμεινε κλειστό όλο το Σαββατοκύριακο.

Ευχαριστούμε για τον χρόνο που μας διαθέσατε.
Δημήτρης Νερατζούλης (ΕΟΣ Χανίων)
Μανώλης Νερατζούλης (ΕΟΣ Χανίων)
Φώτης Ρήγας (ΕΟΣ Αχαρνών)
Φωτεινή Παπαευθυμίου
Παναγιώτης Σωτηριάδης
Ρούλα Μπαλούρδου